7. juuni 2007 kell 12:42

Börsiülevaade: kas vaikus enne tormi?

Tallinna börsil on kauplemine muutunud väga rahulikuks. Börsi jälgiva indeksi OMXT viimaste nädalate hinnaliikumised ajavad haigutama ja on vaid murdosa sellest, mida me veebruaris ja märtsis kogesime.

Kas see on vaikus enne tormi? Pigem on saabunud Tallinna börsile suvi, kus aktiivsus on peaaegu igal aastal tavapärasest madalam olnud. Esimese kvartali tulemused on selleks ajaks avaldatud ja dividendid makstud. Ajutise huvi toob börsile mõneks ajaks kindlasti tagasi Arco Vara börsiletulek. Aga edaspidi jätkub tõenäoliselt taas rahulik kauplemine.

Viimase nelja nädala jooksul on börsiindeksi keskmine päevakõikumine ulatunud kõigest 0,35 protsendini. Näiteks aasta algusest praeguseni on OMXT liikunud päevasiseselt keskmiselt 1,00% ja veebruaris ja märtsis kui välisturgudel käis suur rappumine, näitas indeks iga päev keskmiselt koguni 1,49protsendist liikumist.

Lisaks vaiksele kauplemisele oleme me kadunud aktsiaturgude edetabelitest.

Finantsuudisteagentuur Bloomberg andmeil on Tallinna börs 5,9% tõusuga 2007. aasta edetabelis 90 maailma börsi hulgas alles viiekümne kuuendal kohal.

Esikohal on endiselt 86 protsendiga Hiina. Balkani poolsaare lipulaev on Serbia börs, mis on käimasoleval aastal jõudnud edeneda 63%.

Ainult kümme börsi pole sel aastal tõusnud või on näidanud miinusmärki. Nende hulgast leiab ka Venemaa börsi, mis on sel aastal järele andnud 7,5%.

Tänase päeva huvitavamaks liikujaks oli Tallinna Kaubamaja, mis sulgus 7,94 eurol (124,23 kroonil) ehk madalaimal sulgemistasemel pärast 30. märtsi. Langust päevaga 2%.

Aktsia vedas miinusesse keskpäeval turuhinnaga müüki pandud 7000 aktsia suurune kogus, mis langetas aktsia sekundiga 8,07 eurolt 7,65 euroni. Huvitav on see, et antud ühe investori müügiorder (kogumahus 0,87 miljonit krooni) rahuldas tervelt kolmekümne nelja väikeinvestori ostuhuvi.

Autor: 1706-aripaev

Hetkel kuum