7. juuni 2007 kell 12:59

Martin Helme: riigikogujad tõstavad endal palka ja teevad mõneminutilisi tööpäevi

Fakt, et riigikogujad endal palka tõstavad ja selle juures mõneminutilisi tööpäevi teevad, näitab, et nad on tavalised inimesed. Mis, muide, ei tee kopika eest paremaks nende nahhaalset ja tülgastavat käitumist, kirjutab Martin Helme delfi.ee-s.

Järgneb väljavõte kirjutisest:

Mida teeksite teie, kui teil oleks seadusega antud õigus määrata endale ise palka? Ja mitte ainult palka, vaid ka tehtavat töö hulka? Oleksite ausad? Mõõdukad? Kasinad, aga töökad? Aga päriselt?

Fakt, et riigikogujad endal palka tõstavad ja selle juures mõneminutilisi tööpäevi teevad, näitab, et nad on tavalised inimesed. Mis, muide, ei tee kopika eest paremaks nende nahhaalset ja tülgastavat käitumist. Fakt, et nad seda karistamatult teha saavad, näitab aga, et Eestis on poliitiline süsteem mäda. Asja teeb veel tükk maad hullemaks see, et parlamendierakonnad on moodustanud poliitilise kartelli, suletud tsunfti, mis haarab endasse edukalt uustulnukad (Res Publica ja rohelised) ning suudab uskumatult tõhusalt püsida ringkaitses.

Ilmselt poleks selline tsirkus, nagu riigikogulaste erihüvede ümber käib, võimalik, kui eksisteeriks kas või üksainus partei, kes keelduks korruptsiooniga kaasa minemast ning ründaks teravalt kartelli-iseloomuga boonuste loomist iseenesele maksumaksja tasku arvelt. Niipea, kui kas või üks väike fraktsioon teeks sellest ründest oma keskse poliitilise võitluse, nimetades asju õigete nimedega ja keeldudes resoluutselt moosimisega kaasa minemast, oleksid teised sunnitud oma tegevust korrigeerima — muidu riskivad nad häälte massilise ülejooksmisega kartellivälise partei poolele.

Kui valijal on, kellele anda oma häält kartellikorruptantide asemel, siis riskivad viimased valimistel sedavõrd tõsise verekaotusega, et nende edasine püsimine pumba juures on üldse kaheldav. Seega, massiline poliitiline korrutsion — ja mis see erihüvede loomine muud on kui legaliseeritud korruptsioon — on võimalik vaid tänu sellele, et kõik parteid mänguga kaasa lähevad ja kalanäoga kinnitavad, et kõik on okidoki. Miks opositsioonis istuvad rohelised erihüvedevastasest võitlusest oma häälepumpa ei teinud, on mulle täiesti arusaamatu.

Hetkel kuum