Kas uus aktsiamull?

Tõnis Oja 12. juuni 2007, 00:00

USA aktsiaturgude, eriti S&P 500 indeksi kerkimine uutele rekordtasemetele tekitab diskussiooni selle üle, kas aktsiate hinnad on järjekordse mulli staadiumis või võivad investorid esialgu veel rahulikud olla.

Ajaleht The New York Times kirjutas eile, et pinnapealselt vaadeldes ei tohiks veel muret tunda. Indeksi ettevõtete aktsiahinna ja kasumi suhe (P/E suhe) on praegu 18,1. 2000. aasta märtsis, mil indeks oli internetimulli aegsel kõrgeimal tasemel, oli P/E aga 29,4. Indeksi keskmine P/E suhe 1927. aastast saati on aga 16, mis võib tähendada, et aktsiate hinnad pole mitte allahinnatud, nagu arvavad paljud analüütikud ja kirjutas ka 1. juuni Äripäev, vaid et aktsiad on juba veidi ülehinnatud.

Ehkki üleüldine olukord pole kaugeltki nii eufooriline kui internetimulli tippajal, hoiatab ajaleht, et akadeemiliste uuringute kohaselt järgneb igale mullile teine, mitte küll nii ekstreemne mull, mida nimetatakse mullikajaks. Seda nähtust uurinud George Mason Ülikooli professori David P. Porteri hinnangul võib USA börs olla just selle teise mulli tipu lähedal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing