Ansip: Poola sai kutse Balti tuumajaama projekti

Harry Tuul 13. juuni 2007, 00:00

"Eile (esmaspäeva - toim.) õhtul otsustasime ametlikult kutsuda Poola osalema Ignalina tuumajaamaprojektis," teatas Ansip. "Tulevikus tahame 25-30 protsenti elektrivajadusest katta uuest tuumajaamast. Oma tuumajaama ehitamine pole mõistlik," põhjendas ta Eesti osalemist projektis.

Leedu peaministri Gediminas Kirkilase sõnul on uus tuumajaam küll kommertsprojekt, kuid väga olulise strateegilise tähtsusega kogu piirkonnale. "Projekt on alles algstaadiumis. Me ei tea, mitu reaktorit ehitatakse või kui võimsad need tulevad," möönis Kirkilas, kelle sõnul peab tuumajaam plaanide kohaselt valmima 2015. aastal. Mitme Eesti eksperdi arvates on aga otsused Leedus toppama jäänud ja tähtaeg utoopiline. "Usun, et see on veel võimalik," arvas Kirkilas. Samas pole Leedu parlament suutnud ikka veel vastu võtta seadust, mis lubaks alustada tuumajaama ehitamist, kaasates strateegilisi investoreid. Jaotamata on ka osalused ettevõttes.

"Ignalina tuumajaama sulgemine mõjutab igat Balti riiki erineval määral," ütles Läti peaminister Aigars Kalvitis, kelle sõnul seisavad Lätil elektri sissevedajana ees raskused, kuidas saada üle 6-7aastasest vahest vana tuumajaama sulgemise ja uue avamise vahel. Tema sõnul on Läti energia importöör ning oluline osa sellest tuleb Leedust. Kõigis kolmes riigis kasvab energia tarbimine, mistõttu ka Leedu otsib alternatiivseid energialahendusi.

Samas Ansipi sõnul ei tohiks Eestil sellist probleemi tekkida, sest suudame oma vajadused katta põlevkivist. "Saame põlevkivist toota energiat endale ja oleme võimelised seda eksportima Soome ja Lätti. Aga probleemiks on CO2-emissioon, mistõttu peame mitmekesistama oma tootmist," rääkis Ansip.

Mitmepäevase Balti energiafoorumi avanud kolme peaministri hinnangul on ülioluline Baltimaade kui energiasaarte ühendamine muu Euroopaga.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul võiks lisaks Estlinkile mõne aasta pärast olemas olla veel üks ühendus Soomega ning ühendus Leedu ja Poola vahel. Räägitud on ka Leedu-Rootsi või Läti-Rootsi ühenduse avamisest.

Euroopa Komisjoni energiavoliniku Andris Piebalgsi sõnul on oluline energiakasutuse tõhustamine: "Energiaprobleemi vastus on tehnoloogias, mis tagab julgeoleku ja keskkonnaohutuse."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing