Rõõmupakkuv pilt tarbekunstnikelt

Tiina Kolk 22. juuni 2007, 00:00

"Asjade seis" näitab, mis aastal 2007 tarbekunstis ja disainis toimub.

"Näitusel osalevaid kunstnikke on huvitanud eelkõige esteetilised probleemid: mis on ilus ja kuidas on ilu mõiste muutunud? Kas ka tarbekunstis võib põlvkonniti näha ilu väljendamisel erinevust? Ilu mõistet on vaadeldud läbi isikliku elu ning oma subjektiivse kogemuse, kuid ka rahvuse, rahvuslikkuse ning sotsiaalse kallakuga lähisündmuste kajastamise. Võimu, raha ja vaimu suhted ei ole praegusele asjade seisule võõrad," kommenteerib korraldustoimkonna liige Pille Kivihall.

Suuremahulise näituse kujundajad Tea Tammelaan ja Sirli Põlluveer on ekspositsiooni huvitavalt liigendanud, ehitades suurtesse saalidesse väiksemaid ruume, milles kunstnike ruuminstallatsioonides rakendatud taiesed demonstreerivad ühtaegu oma dekoratiivseid ja ka tarbelisi külgi.

Asjade taaskasutus on tänapäeval aktuaalne. Liisa Tomasberg ja Liisa Kallam on viltinud vanad autokummid ja muutnud need omapärasteks istmeteks. Meeldejäävad ja vaimukad on Kaja Kits-Karmi, Ingrid Alliku, Mari ja Kristiine Pärtelpoja, Katrin pere, Piret Kändleri, Krista Laose, Leo Rohlini, Ülle Rajasalu jt. objektid. Noorte keraamikute Liisu Arro ja Kaire Pungase anumatega dekoreeritud laud koos vaasi pandud pojengide lõhnaga sööbib mällu helge ja ilusana.

Aga ilusa elu kõrval on kunstnike töödes jäädvustatud ka tõsisemaid teemasid.

Virve Kiil on näitusele toonud klaasobjektid "In memoriam Tarbeklaas" - kuulsusrikka klaasivabriku viimsel puhumisel, 30. märtsil 2007 valminud taiesed, mille järel lülitati klaasiahjud välja. Üks etapp eesti klaasitööstuses on lõppenud.

Rene Haljasmäe loodud kivilisatsioonimuuseum viitab aprilliööde ärevatele sündmustele. Siin võib näha kividesse talletunud ajalugu ja ka teatavat tarbimisväärtust, kui need kivid mitmesuguste kultuuriobjektide akendesse lendasid.

Samu vandalismiakte kajatab ka Urmas Puhkani kunstiakadeemia keraamikaateljee purustustest inspireeritud installatsioon: katkine aken ja lõhutud esemed üliõpilastööde kollektsioonist (vanim neist pärineb 1948. aastast).

Näitusel on paeluvaid teoseid nii dekoratiivse kui ka sotsiaalse kunsti austajaile. Tarbekunsti praegune asjade seis on muljetavaldav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing