Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Majapidamisruum olgu praktiline ja mugav

    Harvad pole juhud, kus uude koju kolinud pererahvas avastab, et lisaks pesumasinale vajavad ruumi veel pesukuivatusrest ja vahel ka kuivati. Lisaks triikimislaud, pesukast, koristustarbed, puhastusvahendid, mõned riiulid ja muu tarvilik kraam, mille paigutamisvõimaluste peale pole olnud mahti mõeldagi.
    Et perenaine kogu selle asjadehulga ja masinate vahele ka toimetama mahuks, tuleb majapidamisruumi planeerides arvestada põhimõtet "pigem rohkem kui vähem ruumi".
    Arhitektuuribüroo Kujundaja arhitekti Andželika Tetsmanni sõnul soovivad inimesed sageli majapidamisruumi arvel kokku hoida. "Minimaalne vajalik põrandapind on selle ruumi puhul 1,8×1,8 m, siis peaks vähemalt hädavajalikud asjad, nagu pesumasin ja pesukorv, ära mahtuma," leiab ta oma kogemuse põhjal. Kuid praktika näitab, et paigutamist vajab oluliselt rohkem masinaid ja tarvikuid.
    Pesumasin on esimene, millega tavaliselt arvestatakse ja mille asukoht juba vee- ja äravoolutorusid paigaldades paika saab. Pesukuivatit on enamasti võimalik paigaldada ka pesumasina peale, säästes sel moel vajalikku ruumi. Pesukuivatusrest ja triikimislaud võtavad kokkupandult seina ääres küll vähe ruumi, kuid avatuna peab nende kõrvale mahtuma ka ise toimetama.
    Nõmmel elav Kadri Klaassen lasi arhitektil juba majaprojekti tehes sinna ka avarad abiruumid planeerida. "Kodutööd võtavad olulise hulga vabast ajast, mistõttu peaks perenaisel olema abiruumides mugav toimetada," lausub ta oma avarat majapidamisruumi näidates. Lisaks muudele tarvilikele abimeestele on seal koha leidnud ka õmblusmasin.
    Kõikvõimalike koristustarvikute ja puhastusvahendite paigutamisel on otstarbekas kasutada ära seinapind, paigaldades sinna sobivad riiulid, kapid ja hoidikud.
    "Enne, kui hakata majapidamisruumi planeeringut paika panema, on vaja mõned asjad selgeks mõelda: milline on pesumasin, kas pealt või eest laetav, 45 või 60 cm sügav; kas kuivati on pesumasina peal või kõrval, kuidas kuivatist vesi ära läheb; kui suur on tolmuimeja; kas panged ja harjad on majapidamisruumis; kus pesu hoitakse jms," õpetab Andželika Tetsmann.
    "Riiulite ja kappide hulk sõltub täiesti perenaisest ja garderoobide-panipaikade olemasolust. Mina sinna eriti riiuleid ja kappe ei soovita, sest loen seda siiski niiskeks ruumiks," lisab ta.
    On väga hea, kui majapidamisruumis on aken, mis võimaldab lihtsalt ruumi tuulutada ning muudab selle valgemaks ja avaramaks. "Võimalusel soovitan kõigepealt katuseaknaid ja päevavalgust," ütleb Tetsmann.
    "Kui ruum on avaram ja seal tegeleb perenaine näiteks ka õmblemisega, siis peab tööpind olema eraldi valgustatud lisaks heale üldvalgusele," lisab ta.
    Valgustusele ja disainile on soovitatav rohkem tähelepanu pöörata, kui majapidamisruum on avatud ja ülejäänud majaga meeldivalt ühendatud. Oluline on ka ventilatsiooni olemasolu, sest taolised ruumid kipuvad kiiresti niiskeks ja rõskeks muutuma.
    Seinad kaetakse enamasti värviga (pestav!) ja põrandad keraamilise plaadiga. Enamasti kasutatakse majapidamisruumides ka põrandakütet. Vahel kasutatakse majapidamisruumina ka trepialust ja -tagust pinda.
    Andželika Tetsmanni sõnul ei soovita ta trepialust kunagi kinni ehitada, kuna peab treppi üheks maja ehteks.
    "Ka saunast hoiaksin ma majapidamisruumi kaugemal, ehkki see võib mõnikord praktiline tunduda, aga küsimus on minu jaoks puht psühholoogiline - lähed sauna ja näed eesruumis suurt kuhja triikimata pesu. No mis lõõgastav saunaskäik see enam on," leiab arhitekt.
    Tiskres elav Pille Lukin-Kangur lõpetas aasta tagasi oma kodu juurdeehituse, mille puhul kujunes üheks olulisemaks ruumiks majapidamisruum, mis oskuslikult trepitaguse pinna ära kasutab.
    "Varem täitis majapidamisruumi ülesandeid sauna eesruum, kuid sinna ei mahtunud kõik vajalik ära. Nii jäi mõnikord isegi sauna minemata, kuna lihtsalt polnud jaksu kogu kraami jälle eest tõstma hakata," meenutab Lukin-Kangur.
    "Nüüd on aga kõik vajalik ühes kohas ning hubases ruumis on meeldiv toimetada."
    Et majapidamisruum ei muutuks aja jooksul kolikambriks, tasub jälgida, et iga asi asuks käepärases kohas ning ruumi oleks lihtne koristada. On oluline, et tegevuste ahel riided pesukasti-pesukastist pesumasinasse-pesumasinast kuivama-kuivanuna triikimisele-triigituna kappi kulgeks võimalikult sujuvalt ja mugavalt ning et kõige jaoks oleks piisavalt ruumi.
    Nagu köök ja WC, nii on ka majapidamisruum üks olulisemaid ruume majapidamises, mille puhul on oluline mugavus, puhtus ja kord. Arhitekt Andželika Tetsmanni sõnul pööravad inimesed alguses majapidamisruumile suhteliselt vähe tähelepanu.
    "Arhitektil-sisekujundajal tuleks siin kliente pisut abistada, et inimesed aegsasti välja mõtleksid, mida nad seal ruumis ikkagi kavatsevad teha," leiab Tetsmann.
    "Kui tegevusplaan korralikult läbi mõelda, siis on mõnikord otstarbekam ehitada kaks väikest ruumi, kus üks on näiteks kusagil garaaži juures ja seal saab pesta koera ja võtta seljast mustad tööriided, teine ruum aga asub teisel korrusel magamistoa lähedal, kus perenaine peseb ja triigib pesu.
    Kuna tegemist on praktilise ruumiga, tuleb leida kõige mugavam viis selle kasutamiseks," lisab ta.
    Neil, kelle jaoks pesu triikimine on aeganõudev ja tülikas töö või puudub mugav pesukuivatusvõimalus, tasub mõelda pesukuivati soetamisele.
    Nagu iga kodumasina, nii on ka pesukuivati eesmärk inimese töövaeva vähendada ja elu lihtsamaks muuta. Koos pesumasinaga ostetakse järjest enam ka eraldi pesukuivatusmasin.
    "Kliendid valivad pesukuivati nii hinna kui ka firma nime põhjal, kuna funktsioonidelt on masinad üsna sarnased," ütleb Omega jaekaubanduse juhataja Kristjan Spongolts.
    Ta täpsustab: "Hinda mõjutabki kõigepealt firma nimi ja see, kas kuivatil on elektrooniline tabloo ja juhtpaneel ning mõned erilised lisafunktsioonid."
    Näiteks saab mõnes pesukuivatis edukalt kuivatada ka jalanõusid ja villaseid riideid selleks ettenähtud restil, mõnel uuemal mudelil on klaasist uks, läbi mille saab trumlis toimuval silma peal hoida.
    Üks eriti värske Electroluxi mudel aga "triigib" masinas oleva pesu spetsiaalse auruprogrammiga nii sirgeks, et vaja vaid pesu kappi või selga panna, eelnevalt triikimata. Tundub uskumatu?
    "Eelarvamusi on pesukuivatite suhtes palju," ütleb Kristjan Spongolts. "Näiteks arvatakse, et pesukuivati lõhub kangast. Tegelikult lõhub riideid pesumasin, täpsemini tsentrifuugimine. Pesurestil kuivades jäävad katkised kiud kanga sisse, kuid kuivatis need eralduvad riietest ja pesu on pehme ning ei tolma." Käega katsudes on äsja kuivatist tulnud pesu tõepoolest pehmem ja õhulisem kui pesukuivatusrestilt võetu. Samas puudub sellel see värske lõhn, mille pärast paljud perenaised pesu õues kuivatada eelistavad.
    Pesukuivatusmasin jõuab perre enamasti koos uue pesumasinaga. Kõiki kuivateid on võimalik sama firma pesumasina peale kinnitada nii, et põrandapinda kuivati enda alla ei võtagi. "Uutes linnakorterites on iga ruutmeeter arvel ja pesu õues kuivatamise võimalus puudub. Ka on keeruline pesukuivatusrestile sellist kohta leida, kus see jalus poleks," tõdeb Spongolts.
    "Seepärast on inimesed muutunud ka kuivatite osas teadlikumaks ning oskavad hinnata seda ruumi ja aja kokkuhoidu, mida pesukuivati pakub." Samas laidab ta maha pesumasinad, millele kuivatusprogrammid on juurde lisatud, kuna tulemus polevat pooltki nii hea kui eraldi kuivatusmasinal.
    Pesukuivatid võimaldavad valida paljude programmide vahel. Valik sõltub kuivatatava pesu materjalist ja hulgast. Kohe pärast programmi lõppu pesu kuivatist välja võttes on see pehme, soe ja kohev. Kui nüüd kiirelt pesu kokku voltida ja kappi panna, pole hilisem triikimine enam vajalik.
    See ei kehti küll näiteks meeste triiksärkide kohta, kuid suuri triikimist ootavaid pesuhunnikuid enam majapidamisse ei teki. Kristjan Spongoltsi sõnul on see oluline võit just lastega peredes, kus musta pesu hulk on suur.
    "Poriste üleriietega lasteaiast tulnud lapsega ei pea ema enam riidlema," muigab Spongolts, "sest hommikuks on riided juba puhtad ja kuivad." Kuna pesumasina ja -kuivati töötsüklid on enam-vähem ühesuguse kestusega, siis käib ka suurema koguse musta pesu pesemine kiirelt - esimene pesukogus on kuivatis, samal ajal kui teine masinatäis juba peseb.
    "Mõned kliendid, kes enne pesukuivati ostu veel kahtleval seisukohal olid, on tulnud hiljem tänama, et nii head masinat sai soovitatud," ütleb Kristjan Spongolts, "sest aja kokkuhoid ja mugavus on kodutehnika juures väga oluline." Arvestades tänapäeva masinate töökiirust, on tõepoolest väga mõnus teada, et äsja pesumasinasse pandud lemmikpluusi võid puhta ja kuivana juba paari tunni pärast uuesti selga panna.
    Fotod: Andres Haabu
    Autor: Kätlin Kontor
  • Hetkel kuum
Noored küsivad palka nii, et maa must? Väga hea!
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.