Uus maja vanas Haapsalus

Tiina Kolk 02. juuli 2007, 00:00

"See oli teadlik taotlus: täiendada olemasolevat hoonestust, mitte vastanduda ja kontrastiks olla," kommenteerib arhitekt Jaan Ollik. Ometi pole maja koos kõrvalhoonetega päris tavaline elamu, vaid selle omanikud on otsustanud pakkuda ka teistele bed and breakfast-tüüpi kodumajutust.

"Meri ja rand, kaunis ning turvaline Haapsalu kutsusid siia. Aja jooksul on meie kunagine unistus rajada oma perele mõnus suvekodu muutunud. Reisides välismaal, oleme võimaluse korral eelistanud ööbida perehotellides või B&Bdes. Nendes kogetud meeldiv teenindus ja sõbralik suhtumine julgustas ka meid sellist sammu astuma," kõneleb perefirma OÜ Corvus Albus projektijuht Margit Hiie.

Aega võttis, aga viimaks leidsid nad sobiva krundi. Arhitekt pidi tööd alustades ühtse ansambli loomisel arvestama lisaks muinsuskaitsetsooni detailplaneeringuga kindlaks määratud tingimustele (hoonetealuse pinna, hoonete kõrguse, katusekalde, viimistlusmaterjalid jms) ka krundil asunud endistest aegadest pärit kuuride ja pesuköögiga, mille rekonstrueerimist väikesteks kööginurgaga elamisteks pererahvas soovis. Eriti tähtis oli omanikele side aiaga.

Puitlaudise ja valtsplekist katusega maja seinad on tegelikult laotud Fibo kergplokist. Hoones on elektriküte, kasutatud on nii põrandakaableid kui ka radiaatoreid seintel. Elutubades on kaminad ja köögis ka puitküttel pliit, tutvustab arhitekt.

Maja siseviimistluses on tehtud ainult looduslike materjalidega. Ruumiprogrammi koostades lähtusid nii tellija kui ka arhitekt maja tulevasest funktsioonist. Alumisel korrusel asuvad avar avatud köök-elutuba, üks magamistuba ja pesemisruum, teisel korrusel paiknevad koridorsüsteemis neli magamistuba, kus igaühe juurde kuulub väike vannituba.

Kogu maja on kujundanud pererahvas ise. Ei tea, kas teadmine naabruses asuvast kunstnik Ilon Wiklandi lapsepõlvekodust avaldas mõju, aga sellesse majja astudes valdas mind sama soe tunne kui kunagi ammu "Bullerby laste" illustratsioone vaadates. Unustasin kohe ära, et siin on vaid mõned kuud oldud, sest kõik on kuidagi loomulik, lihtne ja samas väga armas. Eriti tore on puupliidi ja muidu meeldiva olekuga köök. Margit Hiie sõnul on nad sisustanud ruumid Eesti mööbli, valgustite ja tekstiilidega. Alumise korruse vannitoa on kujundanud oma loodud keraamiliste plaatidega noor kunstnik Liisu Arro.

Kunsti on selles kodus palju. Aga kõigil teostel on peale meeldivuse ka pererahva jaoks mingi lugu olemas - kas siis isiklik või Haapsaluga seotud. Näiteks Olav Marani linnavaade või Haapsalus tegutsenud kunstniku Elfriede-Margarethe Kingo-Espenbergi meeleolukas teos. Haapsalu ajalugu tutvustavad seintele riputatud vanad fotod.

Samuti on kõikjal näha raamatuid. Tundub, nagu oleks selles majas juba aastaid elatud. Ainult õues lõpetamisel olevad haljastustööd viitavad millegi algusele.

Fotod: Raul Mee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing