Filmipidu Pärnus

Ülle Hallik 06. juuli 2007, 00:00

"Festival on sel aastal võib-olla palju poliitilisem, kui ta on olnud varem," tutvustas 21. korda toimuva Pärnu rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali peakorraldaja Mark Soosaar algava filmiparaadi temaatikat. Kultuuripoliitikat on küll aetud sellest ajast peale, kui Lennart Meri 21 aastat tagasi festivali ideega välja tuli ning just selleks, et jäädvustada kaduvaid rahvaid ja võib-olla aidata mõnel neist ellu jääda.

"Üks põhjus on see, et tõenäoliselt tunnetavad filmiloojad üle maailma, et nad peavad oma riistapuudega väga tõsiselt, väga kunstipäraselt ja veenvalt esitatud loomega siiski ka poliitikas kaasa rääkima hakkama," leidis Soosaar.

Need filmid on valusatest paikadest maailmas. Näiteks moskvalanna Olga Stefanova lugu Beslanist, kus autor esitab vastust andmata väga terava küsimuse, miks mitusada last hukkus. Valus on film, mis räägib 20aastastest neidudest, Tamili Tiigritest, kes õpivad ja drillivad end selleks, et nende elu tipphetkeks oleks plahvatada koos pommiga ja viia endaga surma mitusada inimest. Paralleelselt tuleb ekraanile teine pool - sama vanad iisraeli tüdrukud, kes on terroriaktis käed-jalad kaotanud.

Teleprogrammi ühe tipuna nimetas Soosaar samuti iisraeli filmi "Esimene rahu õppetund". See on film ühest koolist, kus õpivad nii araabia kui ka juudi lapsed. Õpitakse eri keeli ja ajalookäsitlusi, lauldakse eri hümne. "Kinnitamata last laevas on see kõige ohtlikum," leidis Soosaar, et eks tuleb Eestiski olla integratsioonipoliitikas järjekindel, aga samal ajal ka salliv, püüdes mõista, et igal rahvusel peab säilima identiteet.

Festivali teisel nädalal näeb filme vaid Pärnus ning ekraanil on Iisraeli filmitegijate looming, mida tasakaalustavad tudengifilmid ning laste tehtud ja lastele mõeldud filmid.

Kolmas festivalinädal on ratastel: filmid linastuvad Haapsalus, Rakveres, Viljandis, Heimtalis ja Manija saarel. Näha saab auhinnatud filme ja neid linalugusid, mis ühele või teisel piirkonnale rohkem huvi pakuvad. "Viljandi Folgi ajal tuleb näidata filme maailma rahvastest ja Läänemaal, kus palju lambakasvatajaid ja heinategijaid, tuleb maaelu filme näidata," selgitas Soosaar.

Festivaliga viimastel aastatel kaasnenud filmi- ja fotokool töötab ka tänavu, seda festivali teisel nädalal. Kaameraga ümber käima õpetavad Mark Soosaar ja Mati Põldre.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing