Haapsalu toomkirikusse oodatakse vanamuusika sõpru

Kersti Inno 06. juuli 2007, 00:00

Täna ja homme on festivalilava peakülaliste päralt.

Täna kell 20 esineb üks noorema põlvkonna säravamaid klahvpillimängijaid Gary Cooper Inglismaalt. Viimase aja ühe põnevama tippmuusikuna on ta hiilanud plaadistustega nii ajaloolisel haamerklaveril kui ka klavessiinil. Haapsallu tuleb ta mängima kava "Viini klassikud viini klaveril" Haydni, Mozarti ja Beethoveni teostest.

Samal õhtul toimub algusega kell 23 öökontsert, kus saab kuulata intiimseid barokkaariaid meie ühe hinnatuma metsosoprani Teele Jõksi tõlgenduses. Lauljatariga musitseerivad koos Anu Gehlert viiulil, Egmont Välja tšellol ja Ene Salumäe klavessiinil.

Barokk-kantaate ning instrumentaalmuusikat Habsburgide suurriigi hiilgeajast saab kuulata ka laupäeva õhtul, mil esineb festivali teine peakülaline ansambel Accentus Austria koos hispaania soprani Maria Luz Alvarez'ega. Nemad esitavad viini kava varasemast perioodist, 17. sajandi lõpu Viinist, mil Habsburgide õukonnas oli kõlamas väga palju hispaania muusikat - põnev hispaania-austria segu tundmatust, aga väga värvikast muusikast, kus on ühendatud hispaania kirglikkus ja austria huumor.

Festivalil on kujunenud toredaks traditsiooniks, et ava- ja lõppkontserdid on Eesti oma muusikute projektid, mida juhatab festivali kunstiline juht Toomas Siitan.

Seekord tuuakse lõppkontserdil 8. juulil ettekandele Händeli oratoorium "Joosua". Toomas Siitani arvates on tegu Händeli ühe kaunima oratooriumiga, mis võib-olla sõjaka temaatika tõttu on seni siinmail tahaplaanile jäänud. Solistid on Mati Turi (Joshua, tenor), Kädy Plaas (Achsah, sopran), Risto Joost (Othniel, alt), Uku Joller (Caleb, bass).

Festivali üks ajalooline peategelane on Haapsalu toomkirik, kus kontserdid toimuvad. Seda on kiitnud ka kõik festivali külalised.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing