Pärnu kutsub festivalile

Kersti Inno 13. juuli 2007, 00:00

Muusikapidustuste juured ulatuvad 1970. aastal toimunud Beethoveni muusikapäevadesse, 1997. aastast kannab festival loomingulisi puhkusi Pärnus veetnud kuulsa vene viiuldaja David Oistrahhi nime.

"Õhkkond on see, mis teeb festivali," ütleb peo kunstiline juht Allar Kaasik. "Õhkkonna loob eri maade ja koolkondade omavaheline muusikaline suhtlemine. Festivali olulisim idee ongi siduda Pärnuga parimaid muusikuid, kellele meeldiks Pärnusse tulla, siin musitseerida, saada siit uut energiat ja loomingulisi impulsse, publikule aga tutvustada huvitavaid heliloojaid ja avastuslikke teoseid tippklassi muusikute esituses."

Festivali üks armastatumaid muusikuid on läbi aastate olnud maestro Neeme Järvi, kes leidis Oistrahhi festivali kaudu püsiva sideme kodumaaga. Kahjuks teatas maestro, et ei saa seekord tervislikel põhjustel Pärnusse sõita. Tema asemel juhatab festivali lõppkontserti maestro õpilane, jaapani dirigent Kiyotaka Teraoka. Kontserdil kõlab aga muusika Neeme Järvi auks - festival ja Pärnu linn tähistavad oma aukodaniku 70. sünnipäeva.

Viis festivalikontserti ongi Neeme Järvi Suveakadeemial osalejate või varasemate kursuslaste juhatada. Algusest peale kõikidel akadeemia kursustel osalenud Kiyotaka Teraoka kõrval juhatavad Saksamaalt pärit Alexander Mayer ja eestlane Risto Joost. Festivali baasorkestrid on Peterburi Festivaliorkester ja Pärnu Linnaorkester.

Avakontserdi dirigent on Juozas Domarkas - Neeme Järvi õpingukaaslane Peterburi konservatooriumist. Avakontserdil tehakse kummardus Peterburi koolkonnale, kus ju kogu eesti professionaalse muusikahariduse lätted. Kavas on kuulsa Peterburi juurtega helilooja Pjotr Tšaikovski muusika. Kontserdi solist on ungari viiulikunstnik Antal Szalai, keda on nii mängustiililt kui ka välimuselt võrreldud David Oistrahhiga. Avakontserdi õhtul mängib ungarlane viiulirepertuaari pärleid belgia pianisti Eliane Reyesiga.

Loomingulist särinat võib hoomata kontsertidel, kus kohtuvad eri riikide muusikud: Stravinski-nimeline keelpillikvartett Peterburist esineb koos Euroopas kõrgelt hinnatud eesti oboevirtuoosi Kalev Kuljusega; Vanbrugh Quartet Iirimaalt kõigil festivalidel osalenud soome pianisti Antti Siirala, Indias sündinud Inglismaal elava soprani Patricia Rozario ja vene vioolamängija Daniel Meerovitšiga ning Collegium keelpillikvartett Ukrainast koos saksa flöödimängija Camilla Hoitenga ja praegu Islandil elava eesti klarnetisti Selvadore Rähniga.

Põneva kava valdavalt eesti muusikast esitab kaheksast tšellost koosnev ansambel, solistid on Rozario ja Hoitenga, kaasa teevad Virgo Veldi (saksofon), Ines Maidre (orel), Madis Metsamart (löökpillid) ning ürituse kunstiline juht Allar Kaasik (tšello).

David Oistrahhi festival on ainus laiapõhjaline klassikalise muusika festival Eestis. Siin ei ole ei ajastu, stiili ega žanri piiranguid. Kava on mitmekesine, iga kontsert omaette sündmus. Siin on sümfoonia- ja kammerkontserte, saab kuulda vokaalsümfoonilisi suurteoseid ja ooperimuusikat.

Kavades on lääne klassika kõrval olulisel kohal eesti heliloojad: Ester Mägi, Heino Eller, Arvo Pärt, Kuldar Sink, Helmut Rosenvald, Tõnu Kõrvits, Erkki-Sven Tüür ja Galina Grigorjeva. Igal festivalil on tulnud esiettekandele mõni eesti helilooja teos, seekord Galina Grigorjeva "Aaria". Tähelepanuväärne on fakt, et Pärnus esitab eesti muusika uudisteose Indias sündinud sopran koos iiri muusikutega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:48
Otsi:

Ava täpsem otsing