San Francisco - vaimult vabade inimeste pealinn

Kristo Kiviorg 13. juuli 2007, 00:00

Ma ei liialda öeldes, et vikerkaarevärvides lipp lehvib San Franciscos kõrgelt. Seda leiab nii sadamahoonete küljest kui ka Stanfordi tuletõrjehoonel. Frisco on turistimagnet, kuhu saabub lennukitäite kaupa nii ameeriklasi kui ka inimesi mujalt maailmast.

Nagu enamikus USA suurlinnadest on elutempo Friscos kiire, liiklusummikud ning kiirustamine saavad Tallinnaga paralleele tõmmates automaatselt uue tähenduse. Frisco - nagu ka terve California osariik - paistab silma Ühendriikide kõrgeimate kütusehindade poolest. California kuberneri Arnold Schwarzeneggeri üleskutse on viinud Toyota hübriidauto Priuse müügiedetabeli tippu.

Hommik algab Friscos vara, hiljemalt kell kuus pead end voodist välja saama, muidu oled päeva maha maganud. Sel ajal kohtab rannatänaval juba hommikusi jooksjaid, ebatavaline pole ka rühmiti tehtavad võimlemisharjutused treeneri juhendamisel.

Just hommik ongi Friscos kõige mõnusam. Kui õhtud kipuvad vaatamata päevastele soojakraadidele jahedaks minema, nii et ilma kampsuni ja jakita on veidi kõle välja minna, siis hommikud on soojad.

Varahommikul kohtab tänavatel lisaks jooksjatele päiksetõusu nautlemas käinud turiste ning tänavapuhastajaid, kes veepritsidega eelmise päeva prügi tänavalt minema uhuvad.

Vaikne ookean hoiab San Francisco kliima suhteliselt mõnusa, palmid küll kasvavad, aga palav ei hakka. Olukord muutub oluliselt, kui sõita veidi lõunasse, näiteks San Josesse. On tavaline, et seal on kümme kuni viisteist kraadi temperatuur kõrgem kui rannikuäärses Friscos.

Umbes pooleteisetunnise autosõidu kaugusele San Franciscost jäävad Stanford, Palo Alto Sunnyvale, Santa Clara ning San Jose moodustavadki terviku, kuhu koguneb nii kohalik kui ka maailma eliit - ärimehed, teadlased, advokaadid, riskikapitalistid - tegu on Silicon Valleyga ehk Ränioruga.

Erinevalt muust Ameerikast kohtab San Franciscos ja naaberlinnas, Silicon Valley pealinnaks peetavas San Joses, vähe ülekaalulisi inimesi. Ülekaal vaevab tavaliselt keskmisest väiksema sissetulekuga vaesemate linnaosade elanikke. Näiteks San Francisco lahest itta jääv Oaklandis, mida peetakse lähikonna kriminaalseimaks piirkonnaks.

Reede õhtul hakkab linn keema. Esmalt "purjetavad" kohalikud pärast tööpäeva lõppu lähimasse õllekasse, kas siis uut teenitud miljonit tähistama, kolleegi sünnipäeva pidama või niisama suhtlema. Just nii võivad sündida uued miljoneid tõotavad äriideed, sest kunagi ei tea, kellega võid baarileti ääres kokku saada.

Friscos tasub võtta hotell Fisherman's Wharfis, sealt on rannikuni vaid mõned sammud, ka poed ning meelelahutus on käe-jala juures. Lähedal on saarelasuv USA kuulsaim vangla Alcatrazi, kus on elupäevi veetnud ka Al Capone. Täna "vangistavad" end seal turistid.

Ookeani ääres pakuvad turistidele silmailu arvukad hülged, kes õhtuhämaruses möirgavad, jättes mulje, nagu oleks Tarzan linna saabunud.

Kui tahate abikaasast kolmeks-neljaks tunniks vabaneda ja sõpradega lahjat õlut juua, minge vaatama kohaliku pesapallivõistkonna San Francisco Giants esitust. Mäng ise on esmakordsele pealtvaatajale suhteliselt igav, aga popkorni ja õlut saab küll. Vahepalaks pakk ülirasvaseid kartulikrõpse ja kokakoola.

Meelelahutust on Friscos palju - kuulata saab rokki, džässi, bluusi, r'n'b'd, diskot. Sissepääs on tihti tasuta, vahel 5-10 dollarit, mida pole just palju küsitud. Söömas käige ka Hootersis, saate aru, millised on tõelised go-go-girl'id.

Ükskõik, kas oled 81 või 21 aastat vana, isikutunnistust peab alati kaasas kandma. Seda näitamata naljalt klubisse ei pääse.

"You man, what's up?" on küsimus, mis sulle esitatakse, kui klubis kimiräikkonenlikult sõnaahtralt passid. Pärast Eestis tagasi olles mõtled, mida kuradit need eestlased kõik kogu aeg vait on?!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing