Klassikast tänapäevani

Kersti Inno 03. august 2007, 00:00

Avakontserdil esineb Festivali Trio, lõppkontserdil aga Ungarist tulnud Aueri Kvartett - mõlema kavas on kuldse klassika kõrval ka üks tänapäevasem heliteos. Trio mängib Schuberti ja Rahmaninovi kõrval Rootsi helilooja Hans Eklundi muusikat, kvartett esitab aga Mozarti ja Schuberti kõrval interpreetide kaasmaalase, 40 aastat tagasi surnud Zolt?n Kodaly teose.

Festivalipäevade jooksul kuuleb klassikalise kava kõrval üllatusi mitmes žanris. Džässiimprovisatsioone saab nautida ekspressiivse eesti lauljatari Sofia Rubina ja tema trio esituses, kuhu kuuluvad veel Julia Anstal (flööt) ja Marek Talts (kitarr). Rubina ampluaasse kuuluvad nii tantsule õhutav äge džässirütmika kui ka suure seesmise kontsentratsiooniga ballaadid ning juudi laulutraditsioonil põhinev džässmuusika.

Kontserdil "Eksootilised promenaadid" toovad meie publikuni hispaania rütme ning flamenkotantsu ja -laulu sakslanna Rachel Lynn Bowman (sopran, tants), hispaanlanna Carmen Fern?ndez (vokaal) ja Austria kitarrivirtuoos Andreas Maria Germek.

Lossimuusika kontserdil saab kuulata vene vaimulikku vokaalmuusikat, nii liturgilist muusikat kui ka vaimulikke rahvalaule. Esineb vokaalseptett Svetilen - kolm nais- ja neli meeshäält. Üksikute saatepillidena on kasutusel traditsioonilised vene instrumendid nagu gusli, rataslüüra jt. Ansambel on võtnud endale südameasjaks tegeleda Vana-Vene koorilaulukultuuri restaureerimise ja propageerimisega.

Kuressaare Kammermuusika päevade üheks kauniks traditsiooniks on saanud klaveriõhtu. Siin esinenud säravate pianistide rida jätkab sel aastal türklanna Banu Sözüar, kelle klaverimängus on esile tõstetud nii virtuoossust kui ka sügavat hingestatust. Klassikalise klaverirepertuaari vahele on türklanna põiminud ka Türgi XX sajandi helilooja Ulvi Cemal Erkini klaverisonaadi ning Arvo Pärdi tuntuimad klaveriteosed.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing