Edetabelis kõrvuti visa töö ja ülbe hoiak

Ain Alvela 29. august 2007, 00:00

Tegelikult tahtsin seekordses toimetajaveerus kirjutada Äripäeva ühest suuremast edetabelist, tänase Tööstuse kaante vahele koondatud põllumajandustootjate TOPist. Kirjutada paatosega Eesti põllumehe visadusest oma asja ajamisel. Sellest, et poeriiuleid ehtivatele juurikatele ning grill-liha käntsakatele võiks vajutada higi ja vaeva pitseri.

Paraku kirjutan hoopis inimsuhete kummalistest keerdkäikudest, mis sellesama edetabeliga tööd tehes esile kerkisid.

Esitan küsimuse, paraku retoorilise, sest vastus näikse ette teada olevat - inimesi on erinevaid, nad käituvad erinevates olukordades erinevalt, nende ellusuhtumine on erinev jne, jne. Aga siiski, miks on nõnda, et üks firmajuht, keda tema kibedal saagikoristusajal oma telefonikõnega tülitan, on valmis lahkesti oma tegemistest pajatama, kutsub leherahva külla, näitab uhkusega oma majapidamist, mille ta on aastatepikkuse visa tööga üles ehitanud ning filosofeerib enda ja kaaskondsete koha üle sessinatses maailmas?

Teise ettevõtte ülemus aga nähvab, et see on teie endi edetabel ja kirjutagegi sinna, mida ise tahate. Tema ei viitsi neil teemadel rääkimisega oma kallist aega kulutada.

Taas tunnusmärk sellest, et inimesed on kardinaalselt erinevad. Kas teisel juhul on tegu suhtumisega ? la mina ja minu maailm või lihtlabase upsakusega, mis sunnib kõigile ja kõigele ülalt alla vaatama. Mine ja võta kinni. Sarjas "Õnne 13" kasutatakse suurepärast väljendit "matsrikkur".

Õnneks on meil aga vabadus valida, kellega läbi käia ja kellega suhelda mitte hetkegi rohkem, kui hädapärast vajalik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing