Saaremaa seafarmid kõik TOPis

Ain Alvela 29. august 2007, 00:00

2005. aastal Jõudluskontrolli Keskuse poolt vabariigi aasta parimaks seakasvatajaks hinnatud OÜ Valjala Seakasvatuse nüüd juba endine juhataja Toomas Puppart pani kuu aega tagasi ameti maha ning töötab alates augustikuu algusest Arco Ehituse Saaremaa osakonnas.

Ta möönab, et nii avalikkusele kui ka sõpradele-tuttavatele tuli säärane kannapööre ootamatult ning jääb paljudele arusaamatuks. Ent mehel on põhjendused veenvad.

"Olen veel suhteliselt noor inimene. Perspektiiv veel 25 aastat seapõrsastega samas käia aga ei ole eriti ahvatlev," tunnistab Puppart, kinnitades, et kuigi ehk kõrvalt vaadates üllatab, oli see täiesti vabatahtlik ja põhjalikult läbikaalutud otsus.

Valjala Söödatehase grupi ettevõtete, sh ka Valjala Seakasvatuse suuromanik Raul Maripuu on firma käekäigust rääkides tõrges, öeldes vaid, et kui müügitulu on 2005. aastaga võrreldes kahekordistunud, ju tähendab see siis, et on niipalju rohkem ka loomi kasvatatud ja liha müüdud.

"Kui sada protsenti sigadest on Saaremaal meie käes, siis millisest konkurentsist siin saab rääkida," tõdeb Maripuu. "Aitab küll, ma ei viitsi sellest rääkida, see ei ole teema minu jaoks."

ASi Valjala Söödatehas kaudu kuulub OÜ Valjala Seakasvatus Raul Maripuule. Söödatehasel on Saaremaal veel kolm seakasvatusega tegelevat tütarfirmat, osaühingud Ääre Seakasvatus, Oss ning Saare Peekon. Nüüd, pärast Toomas Pupparti loobumist juhib neid kõiki Margus Õunpuu.

Kõik nimetatud ettevõtted on koha leidnud ka Äripäeva põllumajandustootjate 2006. aasta edetabelis, järjekorras vastavalt 22., 44. ja 66. kohal. Sama võib kõikide kõnealuste ettevõtete kohta öelda ka 2005. aasta TOPi uurides - kõik neli olid esindatud. Seega näib, et sealiha tootmine on tulus ettevõtmine, iseäranis, kui seda teha saarel, kuhu konkurentidel on praktiliselt võimatu nina pista.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing