Viilupi murdis maha pronkssõduri kriis

Anne Oja 30. august 2007, 00:00

"Saetööstusi ei suudeta toormega varustada," avas tagamaid riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni juht Karel Rüütli. "Seda võib pronkssõduri kriisi järellainena käsitleda küll. Viilup ei olnud nõus raiemahtusid suurendama." Rüütli ütles, et metsatööstusi huvitab kvaliteetne männi- ja kuusepalk. "Saetööstustesse on tehtud suuri investeeringuid. Kui suhted halvenesid ja Venemaa palgi väljavedu piiras, hakati alternatiivmaterjali otsima."

Metsatööstuse liidu juht Andres Talijärv ütles eile, et Villu Reiljani kursusevenna Viilupi tagandamine ei tulnud ootamatult. "RMK tegevus ei vastanud ootustele, Viilupil ei olnud nägemust, kuidas tööd tõhustada," rääkis RMK nõukogu liige Talijärv, lisades, et harvendusraiet tehti vähem, kui pidanuks. "Planeeritud oli 10 000 hektarit, tehti 5000-6000 hektarit aastas," lausus Talijärv.

Ajakirjanduse järgi oli põhjus riigikontrolli hinnang RMK tööle: audit heidab ette, et mets on arvel mitu miljardit tegelikust väärtusest odavamalt. Kontroll soovitab seda igal aastal ümber hinnata, kuna mets kasvab.

Äripäeva küsimustele vastab RMK nõukogu juht Ülle Rajasalu.

Reformierakonda kuuluv Rajasalu on varem teeninud Lasnamäe linnaosa vanemana.

Millised puudujäägid RMK juhtimises olid?

Mina arvan, et Ülo Viilup oli väga suurte metsandusalaste teadmistega, aga RMK vajab tugevat juhti, kes juurutaks tänapäevaseid juhtimistavasid ja muudaks organisatsiooni läbipaistvaks. Ettevõtte pärast pole põhjust muret tunda, kõik on läinud ja läheb ka edaspidi ülesmäge.

Mis vigu Viilup tegi? Kas inimesed ei kuulanud teda?

Kui audit teeb ettepanekuid, tuleb need täita. Sisekontrolli oleks pidanud tõhustama.

Kas mõtlete 10. augustil avaldatud riigikontrolli auditit, kus seatakse kahtluse alla iga nelja aasta tagant hinnatava metsa väärtus?

Mina ei pea normaalseks, et metsavarusid hinnatakse kord nelja aasta tagant. Igal aastal peaks hindama. Nõukogu pole veel saanud riigikontrolli auditiga tutvuda. Kas see on juba avaldatud? Ütlen ausalt, ma ei ole seda kokkuvõtet näinud, mis riigikontroll oma kodulehel avaldanud on.

Varem on palju räägitud riigimetsa vargustest ja et raiutakse tegelikult rohkem, kui paberitel näidatakse. Kas RMK vajab tugevamat sisekontrolli?

Metsavarguse ja RMK raiemahtude ületamise teemat on ka nõukogus üles tõstetud. Meie eesmärk on lõpetada kuulujutud. Varastamised toimuvad, osa varastatust saadakse kätte. Meie eesmärk on kuulujutud ära hävitada.

Veebruaris oli nõukogu Viilupi tööga rahul. Kuidas juhtimisvead äkki tekkisid?

Nõukogu on töötanud kuu aega ja et meid aasta hiljem ei süüdistataks kehvas töös, võtsime vastu otsuse, et teeme selle asja kohe ära (laseme Viilupi lahti - toim). Poliitikaga pole siin midagi pistmist. Tahame, et RMK oleks jätkusuutlik ja raiemahud tagatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing