Marion Cotillard loob kinolinal tõetruu Edith Piafi

Tiina Kolk 31. august 2007, 00:00

Režissöör Oliver Dahani filmis "Edith Piaf - elusse armunud" võluvad unustamatud Piafi laulud ja Marion Cotillardi suurepäraselt mängitud nimiroll, millele aitavad kaasa meisterlik grimm ja emotsionaalne operaatoritöö. Kehastada ühte naist alates 16. eluaastast kuni 47ndani polekski ehk väga keeruline, kuid… vähist vaevatud Piaf nägi surivoodil välja kui 90aastane rauk.

Filmis kõlavad šansoonid Piafi esituses, ent võimsa lauluhäälega Cotillard esitas rolli parema sisseelamise nimel võtteplatsil kõiki laule ka ise. Ja väga veenvalt. Kohati tundub, nagu need kaadrid oleksidki "päris" elu, ülejäänud - valitud põiked lauljatari olulisematesse eluseikadesse - aga lavastus.

Edith Piafi lapsepõlv oli kibe. Esimesed eluaastad möödusid Pariisi tagahoovis, näljas ja viletsuses. Siis sattus kolmeaastane tüdruk lõbumajapidajast vanaema hoole alla, ent jäi silmapõletikust pimedaks. Prostituutide hoolitsusel sai ta nägemise tagasi ja siis võttis rändtsirkuseartistist isa ta oma hoole alla.

Äkki jäi Piaf kurttummaks, aga sai õnneks kuulmise tagasi. See seik jääb filmis kajastamata. Vihjamisi antakse linateoses märku tema teismeliseea rasedusest ja kahest abielust.

Esimese honorari teenis Piaf Montmartre'il "Marseljeesi" lauldes. Järgmised tänavaesitused viisid ta kabareesse, kus ta oma lühikese kasvu ja närvilise meelelaadi tõttu pälvis hüüdnime Pariisi Varblane (La M?me Piaf), aga tema laul lummas. Peagi vallutas ta Pariisi ja New Yorgi kontserdisaale, kus teda saatsid meeletu publikumenu, kirglikud armusuhted ja alkohol.

Cotillardi kehastatud Piaf joob mehi laua alla ja vannub nagu voorimees, kord on ta türann ning siis jälle leebus ja heldus ise, täpselt nagu kuulus lauljanna elus oli. Elu armastuse Marcel Cerdani traagiline hukkumine, sellele järgnenud morfiinisõltuvus, autoõnnetus ja vähki haigestumine tegid temast klassikalise kangelanna.

"Je ne regrette rien" - "Ma ei kahetse midagi!" laulis elu ja annet pillavalt raisanud lauljanna oma viimasel kontserdil. Need sõnad ja viis sööbisid mällu nagu ka Cotillardi võrratu osatäitmine. Küllap toob see roll talle filmifestivalide auhindu. Kui ilmub "Edith Piaf - elusse armunud" DVD, ostan selle, sest nii sugestiivset filmi tahaks mõnikord koduski vaadata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing