Bush heitis laenajaile päästerõnga

Sirje Rank 03. september 2007, 00:00

Bushi plaani keskmes on kodulaenude riiklik tagatissüsteem, millesarnaseid lahendusi on Eestis soovitanud kaaluda Keskerakonna liider Edgar Savisaar, et aidata üle jõu käivaid eluasemelaene võtnud inimesi.

Ettepanek on uuendada Ameerikas 1930ndail loodud föderaalset elamuvalitsust (FHA), mis aitab riiklike laenugarantiidega kodu soetada noortel ja väikese sissetulekuga peredel. Bush tahab agentuuri hõlma alla võtta ka madala maksujõuga ameeriklased, kes on viimaste aastate laenurallis pankadelt kergekäeliselt või petlikult soodsatel tingimustel kodulaenu saanud ning nüüd on makseraskustes.

"See tähendaks, et paljud pered, kes on raskustes, saaksid oma laenud refinantseerida (riikliku tagatisega laenudeks), tuleksid jälle toime igakuiste intressimaksetega ja saaksid oma kodudes edasi elada," ütles Bush reedel Valges Majas tehtud avalduses.

Abi saaksid pered, kel pole varem laenuprobleeme olnud ning kes on korralikult laenumakseid tasunud, kuni soodusintresside aeg läbi sai ja raskused tekkisid. Hinnanguliselt võib aasta perspektiivis abi kasutajaid olla kokku 80 000 majapidamist.

"Valitsuse ülesanne ei ole välja aidata spekulante või neid, kes on majaostu otsuse teinud teadmises, et ei saa seda endale kunagi lubada," ütles Bush.

Riiklikku sekkumist on Bushilt nõudnud opositsioonis olevad demokraadid. "See samm vähendab meievahelist ideoloogilist lõhet," kommenteeris Washington Postile Kongressi esindajatekoja finantsteenuste komisjoni juht Barney Frank. "Valitsuse seisukoht oli, et turg suudab probleemiga üksi toime tulla, meie leidsime, et lähiperspektiivis on vaja suuremat institutsionaalset sekkumist."

Abikavas olid veel maksumuudatused, et võlakohustuste muutust ei käsitletaks maksustatava tuluna, ja üleskutse pankadele, et need oleksid laenude refinantseerimisel paindlikumad.

Samas vihjas reedel USA keskpanga juht Ben Bernanke, et kui laenuturult alanud probleem peaks majanduskasvu ohustama hakkama, võib pank kaaluda intresside langetamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing