Head kohvi tunned maitsest ja aroomist

Kätlin Kontor 03. september 2007, 00:00

Üha enam leiavad tavapäraste kohvimasinate asemel endale kodumajapidamises koha automaatsed kohvivalmistajad. Mitte ainult kasutusmugavuse tõttu, mida täisautomaatsed aparaadid pakuvad, vaid eelkõige neis valmiva kohvi värskuse ja maitse tõttu. Just see viimane kaalub üles ka masinate võrdlemisi kalli hinna.

Ja kui heade omaduste nimekirja lisada veel see, et automaatse espresso- ja kohvimasinaga saab valmistada mitmesuguseid kohvijooke, nagu cappuccino ja caff? latte, siis ei tundugi ühekordne suurem investeering võimekasse masinasse enam valusa väljaminekuna.

Tavapärane kohvipulbrist valmistatud kannukohv jääb automaatses kohvimasinas valminud ubadest jahvatatud värskele kohvile selgelt alla. Esiteks on juba kohvikulu ühe tassi kohta kannukohvil suurem (vt tabelit). Lisaks nõrgem aroom ja vesisem konsistents.

"Automaatne espressomasin jahvatab oad peeneks ning surub vee 20-30 sekundi jooksul üheksaatmosfäärise surve abil läbi värskelt jahvatatud kohvi," selgitab JURA tootejuht Lii Salusaar. "Selle ajaga jõuab vesi kohvist välja võtta parimad maitse- ja aroomiained, mis teebki espressomeetodil valmistatud kohvi aromaatseks ja nüansirikkaks."

Eelnevalt jahvatatud ja seejärel pakendatud kohvi puhul kaob aroom kiirelt ning lõpptulemus ei pruugi olla nii hea kui värskelt jahvatatud kohvi puhul.

Automaatne espressomasin annab võimaluse nautida värsket ja aromaatset kohvi hetkega, ilma et peaks ootama, kuni vesi keema läheb ning kuni kohv kannus tõmbab.

Kohvi juues peaks siiski meeles pidama, et juba tassi valatuna peaks kohvi võimalikult kiiresti ära jooma, sest jahtudes kaotab kohv palju oma aroomist ning maitsest. Eriti tasub seda meeles pidada värsket espressot nautides.

Automaatse kohvimasina hinda mõjutavad oluliselt nii disain kui ka funktsioonide rohkus. Tavaline automaatne espressomasin valmistab korraga kuni kaks tassi kohvi, annab teada, kui on tarvis lisada vett või kohviube, tühjendada kohvipaksusahtlit või teha hooldust.

Erinevatest kohvijookidest on valikus tavakohv, espresso, cappuccino, caff? latte. Kallimate masinate puhul piisab ühest nupuvajutusest, et valitud piimaga kohvijook tassi jõuaks, odavamatel mudelitel eeldab piimaga kohvi valmistamine paari lisaliigutust.

Lisafunktsioonidena on automaatsetel kohvimasinatel digitaalne või puutetundlik ekraan, automaatne piimavahustus, taimer, kell, automaatne sisse- ja väljalülitus, veekareduse määramise funktsioon, menüüs mitu keelt ja palju muud.

"Väga mugav lisafunktsioon on näiteks elektriline tassilift, mis sõidab üles-alla, sõltuvalt klaasi või kohvitassi kõrgusest," ütleb OÜ Kohvigrupp juhatuse esimees Anatoli Kisseljov. "Ühe uuendusena võiks mainida ka keraamilist kohvijahvatit, mis töötab vaiksemalt ja on vastupidavam kui metallist jahvati."

Kliendid hindavad mugavust ja käepäraselt lihtsat kasutamist järjest enam. "Salongi tulles huvitab klienti peale kohvi maitse ka masina disain, oluliseks müügiargumendiks on mõningatel JURA masinatel olev eestikeelne menüü, mis kasutamise

teeb kliendi jaoks eriti lihtsaks," selgitab Lii Salusaar.

Nii Kohvigrupp kui ka Infomelton annavad endi müüdud automaatsetele kohvimasinatele kaheaastase garantii ning kliendile täpsed juhised, kuidas tagada masina pikk eluiga.

"Meie klient on garantiiajal kohustatud tooma oma kohvimasina iga kuue kuu tagant garantiihooldusesse," ütleb Anatoli Kisseljov. "Hoolduse käigus

kontrollime masina tihendeid ja teeme vajalikud läbipesud."

Igapäevane hooldus seisneb Kisseljovi sõnul kohvimasina puhtana hoidmises, lisaks on vaja korra kvartalis eemaldada katlakivi ja pesta kohvikanalid. Kisseljov paneb klientidele südamele, et kohvimasina valikul tasub alati veenduda, kas kaubanduses pakutavale kohvimasinale Eestis ka teenindus- ja varuosade võimalus leidub.

"Paar tuhat krooni kokkuhoidu võib hilisemate probleemide korral palju kallimaks maksma minna, kui selgub, et masinale pole võimalik Eestist varuosi osta," lisab Kisseljov.

"Meie juurde klient oma masinat hooldusesse tooma ei pea," selgitab JURA Salusaar. Kohvimasin annab ise teada, millist hooldust ta hetkel vajab ning seda on lihtne paari nupuvajutusega teostada. Näiteks soovib masin iga paarisaja nupuvajutuse tagant kohvivalmistamismooduli pesu, mis eeldab spetsiaalset puhastustabletti ja nupuvajutust - ülejäänu teeb masin ise."

Lisaks vajavad masinad aeg-ajalt filtrivahetust või katlakivipesu, andes sellest elektroonilisel tablool ise märku. Mis võiks veel lihtsam olla?

Automaatseid kohvimasinaid müüvas salongis pole ostuotsuse tegemine sugugi lihtne.

Kohvigrupi pakutavate Itaalia firmade Gaggia ja Saeco mudelite seast leiab nii trendikaid roostevaba korpusega kui ka omapäraseid värvilise termoplastkorpusega masinaid.

Infomeltoni salongis on suur valik Šveitsi firma JURA espressomasinaid, mida hinnatakse peale kasutusmugavuse ka nende lihtsa ja stiilse disaini tõttu.

"Kui masina eest korrapäraselt hoolitsetakse, võib üsna kindel olla, et enne tekib kliendil lihtsalt soov uuema ja moodsama mudeli järele, kui et vana masin töövõimetuks muutub," on Lii Salusaar veendunud. "Igal hommikul tasub veepaaki panna värske vesi ning ka kohviubade hulk masinas võiks olla vastavuses masina tegeliku kasutussagedusega," lisab Salusaar.

Ja nii jääbki üle vaid nuppu vajutada ning paarikümne sekundi pärast ootab tassis aromaatne ja maitsev kohv.

Fotod: Maris Ojasuu

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing