Tavatu vormikeelega villa Võrus

Tiina Kolk 03. september 2007, 00:00

Kuna tellija on ise ehitaja ja kinnisvaraarendaja ning juba varem endale maja projekteerinud ja ehitanud, oli tal arhitekt Karmo Tõra poole pöördudes selge ettekujutus uuest elamust ja selle ruumiprogrammist.

"Hoone väljanägemisele tal erisoove polnud - ta oleks tahtnud küll funki, kuid detailplaneering siia lamekatust ei lubanud. Niisiis, tuli ehitis kavandada kaldu katusega, kuid väga traditsiooniliselt ma seda lahendada ei tahtnud," tunnistab Karmo Tõra. Tellija tahtel pidi huvitav vormikeel hajutama 300ruutmeetrise maja mahtu nõnda, et see ei tunduks ümbritsevaist suuremana.

Projekteerimisel pidi arhitekt arvestama ka veekaitsetsoonist tingitud kitsukese ehitusalaga ja krundil kõrguvate mändidega - neid ei tohtinud langetada.

Väärika maja fassaade katavad vaskplekk, mosaiikkrohv ja suured alumiiniumraamides klaaspinnad. "Materjalidest oli vaekausil ka eelkorrodeeritud plekk, kuid meid jäi võluma vase omadus aja jooksul värvi muuta," selgitab arhitekt.

Elamu sisehoovis on terrass ja bassein ning majaga samas stiilis grillimaja. Vaade jõele on tagatud nii elutoast kui ka sisehoovist ja grillimajast.

Huvitava eramu esimese korruse võib tinglikult jagada kolme tsooni. Elutsooni, mis jääb sisenedes paremale, moodustavad hall, läbi kahe korruse ulatuv elutuba, köök, sahver, söögituba.

Saunatsoon asub otse sissepääsu vastas, tehniline tsoon jääb aga vasakule. Teise korruse hall peab mahutama valge tiibklaveri, WC, vannitoa ja garderoobiga vanemate magamistoa ning laste magamistoad. Vanemate magamistoast ja teise korruse hallist pääseb esimese korruse saunaploki kohale ehitatud rõdule.

Omaniku soovil projekteeris arhitekt maja esifassaadile jääva madala aknaga koerte ruumi, kus hakkavad elama pere kaks labradori.

Elamu eriline trapetsjas välisilme kandub ka siseruumidesse, seega leidub pea igas ruumis üks üsnagi tugeva kalde all olev seinapind.

"Kuna hoone on väljast suhteliselt selge joone, kindlate mahtude ja kontrastidega, siis jätkub see teema ka interjööris - küll veidi mahendatud kujul. Maja vaskne välisilme andis tõuke ka sisemuses kasutada metalse läikega materjale," arutleb sisearhitekt Hillar Mänd.

Et mitte konkureerida väljast avanevate vaadetega, on alles jäänud seinapinnad suuremas osas rahulikud naturaalvalged, millele annab kontrasti tume pähkliparkett koos soojades toonides looduskivipõrandatega.

Pehmust ja värvi toovad majja tekstiilid ja pehme mööbel. Ülejäänud mööbel on tume, selge geomeetrilise joonega. Magamistubades on põrandatel villavaibad ja seintel mitmesuguse faktuuriga tapeedid. Pesu- ja tualettruumides on kasutatud looduskivi ja suureformaadilist keraamikat, mille neutraalses liivatoonis koloriiti aitavad esile tuua selged loodusvalged krohvipinnad.

"Arvan, et pilgupüüdjaks saab valmivas eluruumis olema teisele korrusele viiv valubetoonist kandekonstruktsiooni ja pähklipuidust astmetega poolkaares trepp ning kuldpruuni mosaiigiga vannituba, mille akna all olevast vannist avaneb vaade majatagusele veekogule. Kindlasti muutuvad üheks määravaks interjööriaktsendiks Sander Narusbeki fotodega kujundatud poolläbipaistvad klaasvaheseinad ja -uksed," kommenteerib sisearhitekt.

"Olen rahul kogu projekti kompleksse lahendusega ja loomulikult tellijaga, kes soovis midagi teistsugust ning meie esteetilised arusaamised ühtisid. Kuna talle on olulised ka pisiasjad, siis loodan, et kogu kavandatud projekt realiseerub terviklikult," räägib arhitekt Karmo Tõra.

Fotod: Raul Mee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing