Lätlane voolib Eesti turule

Väinu Rozental 05. september 2007, 00:00

Külalislahkele Licise perele Vana Tallinnat külakostiks kaasa võttes furoori ei tekita.

"Taipaks ometi keegi kingiks kaasa tuua CD, mida kuulates saaksime vene keele kaudu eesti keelt õppida," muigab perenaine, keraamikatoodete viimistluse ja müügiga tegelev Dina Licis, ning lisab, et ilmselt peavad nad sellise keeleõppevahendi Eestis ise üles leidma.

Lähim võimalus selleks on eeloleval nädalavahetusel, kui Juris ja Dina tulevad keraamikat müüma Luige sügislaadale.

Juris Licise kinnitusel on ta juba aastaid müünud umbes poole oma toodangust Eestis. "Mul on eestlaste hulgas rohkem sõpru kui Lätis," kuulutab Juris uhkelt.

Omal ajal Riia polütehnilise instituudi robotitehnikainsenerina lõpetanud Juris hakkas keraamikaga tegelema siis, kui kolis Riiast ära maale. "Nädal aega proovisin pottsepakedraga savinõusid voolida, aga see ei olnud huvitav," meenutab Juris Licis.

"Siis sattus minu kätte raamat, mis tutvustas, kuidas indiaanlased käte vahel saviesemeid voolivad. Vot see oli väga põnev ja nii ma siiamaani kõik see aeg eksperimenteeringi."

Jurise sõnul on tema jaoks kõige loomingulisemad ajad kuuvalged ööd. "Kuu paistab ja und ei ole ja ideid tulvab lausa kapaga," räägib Juris. "Vahel lausa sunnin pea ideedest puhtaks, et lõpuks ometi saaks uinuda."

Licise talu kõrvalhoonete riiulid on keraamikatooteist lookas: vaagnad, rahakassad, erinevad anumad, purskkaevud.

Enamikul toodetest on väike kiiks küljes. Ei saa ju muigamata mööda minna taksikoera-kujulisest vaagnast, millel tekst "Kas teie kutsusite taxi?". Või vaadata mööda puutüvest, millelt seiravad sind savist voolitud kelmikad silmad, naljakas nina ja naerusuu.

Tiina Toodo, OÜ Ehitus Service aiakaupade tootejuht
Tunnen Juris Licist juba üle viie aasta ja meie koostöö on hästi sujunud. Ta on alati oma lubadustest kinni pidanud ja kauba õigel ajal ise kohale toonud. Kui vahetasin töökohta, pakkusin talle võimalust müüa oma tooteid Ehitus Service'i kauplustes ja ta oli sellega päri. Lisaks väiksematele taiestele pakume ka tema suuri purskkaeve.

Hannes Tamme, OÜ Kingituste Kiirabi juhatuse liige
Jurise tooted on puhas käsitöö ja kahte ühesugust asja ei leia kunagi. Tema keraamika hakkab silma, sest tal on täiesti unikaalne stiil. Tal on ka hea maitse sobitada keraamikaga kokku klaasi ja muid lisandeid.

Ta on muhe inimene ja tema taiestest õhkub positiivsust, näiteks pakub ta tavapärase "Kuri koer" sildi asemel silti "Hea koer".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing