Tartus linnakujundus paari sajandi eest

Tiina Kolk 05. september 2007, 00:00

Näitus tutvustab unistuste Tartut tänavu 250. sünniaastapäeva tähistava ülikooli arhitekti Johann Wilhelm Krause (1757-1828) projektijooniste kaudu.

Huvitav on jälgida Krause mõttekäike, projektide eri staadiumeid ja lahendusi, mis kunagi ei realiseerunud. Näiteks peahoone tiibhoone, mille Krause planeeris eraldiseisvana, ülikooli kiriku asukohale. Või Toomkiriku taastamisprojekt.

Arhitekti idee järgi pidid kõik Toomemäele rajatavad ehitised moodustama ühtse maastikku sulanduva kompleksi. Paraku pidi ta arvestama professorite soovide ja nõuetega, rahaliste võimaluste ja oludega, märgib näituse koostaja, TÜ Kunstimuuseumi peavarahoidja Ingrid Sahk. "Kuna Krausel oli väga tugev toetajaskond eesotsas rektori Georg Friedrich Parrot'ga, suutis ta palju ka ellu viia," lisab ta.

Näitusel on väljas mitu Krause peahoone projekti kavandit. Ühel neist on I korrusel tantsusaal ja vehklemisruum. "Muuseumis on väljas veel rida Tartule märgilise tähenduse andnud rajatiste, näiteks tähetorni, Ingli- ja Kuradisilla, Toomevahi maja kavandeid."

Tänastel arhitektidel, ehitajatel ja kinnisvaraarendajatel on siit üht-teist õppida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing