Inflatsioon tõstab restoranides hindu

Kaisa Tahlfeld 10. september 2007, 00:00

Statistikaameti teatel tõusid augustis hinnad 5,7 protsenti, seejuures on keskmisest oluliselt kiiremini kallinenud majutus ja väljas söömine. Mitmed restoranid, kes viimastel aastatel on suutnud hinnatõusu vältida, on tänavu pidanud siiski järsult hindu tõstma. Näiteks Tallinna restoranides Gloria ja Egoist on viimase poole aastaga hinnad tõusnud 10 protsenti.

"Palgad on tõusnud kohati kuni 30 protsenti, keskmine palgatõus on meil 20 protsenti," ütles Gloria ja Egoisti omanik Dimitri Demjanov. Enne seda polnud Egoistis hinnad muutunud viis aastat, Glorias oli viimane hinnatõus kaks aastat tagasi.

"Raske ennustada, mis saab edasi. Kõik oleneb majanduse seisust. Prognoosid on tagasihoidlikud, kuid me ei kaota optimismi. Sest ka rasketel aegadel pöörduvad inimesed ju söögirõõmude poole. Meil läheb hetkel hästi," märkis Demjanov.

Üleüldine tendents peaks tema sõnul olema odavam tooraine ning pigem hindade langetamine. "Kõik oleneb muidugi restorani tasemest. Hindu sellepärast üles kruvida, et katta palgakasvu, see on vale. Pigem peaks kokku hoidma, valima odavamaid kaubahankijaid, tegema kompromisse ja selle arvel siis palku tõstma. Võib-olla peaks ka töötajate arvu piirama," rääkis ta, kuid lisas, et oma restoranides ta sellistele lahendustele mõelnud pole.

Demjanovi sõnul läheb Soomes igal aastal 400 restorani pankrotti, kusjuures juurde tuleb neid üle 300. Moskvas avatakse iga päev neli uut restorani ja kaheksa pannakse kinni.

"Toitlustus on maailma kõige tihedama konkurentsiga ala. Luksus maksab," tõdes Demjanov, toonitades, et edaspidi tuleb ökonoomsemalt majandada, kuid kvaliteedis kompromissi teha ei saa.

Vertigo restorani juhi Peeter Tava sõnul on Vertigos viimase aastaga hinnad tõusnud 5 protsenti. "Liiga suure hinnatõusuga võiksime kliente hirmutada," lisas Tava.

"Eelmise aastaga võrreldes oleme töötajatel tõstnud palku kuskil 15 protsenti. Hinnaralli käib igal pool. Kuid tegemist on ju ettevõtlusega, mis peab mõistuspärast kasumit tooma," märkis Tava.

Augustis tõusid hinnad võrreldes möödunud aasta sama ajaga 5,7%. Hinnakasv on küll aeglasem eelmise kuu 6,4% kasvust, kuid võib arvata, et tegu on ühekordse inflatsiooni alanemisega, mille põhjustajaks on toiduainete sesoonne odavnemine ja kütuse hinna dünaamika. Lähikuudel võime näha inflatsiooni püsimist kõrgemal tasemel.

Majandusaktiivsuse kõrgperiood on möödunud, kuid palgakasv on püsinud väga kiirena ning hoidnud üleval soodsat nõudluskeskkonda. Neid mõjutusi on näha ka augusti inflatsioonis, kus teenuste hinnatõus püsis kiire. Kuigi esimesed märgid viitavad sellele, et ka tööturul on olukord rahunemas ning nõudlus hakkab taanduma, ei ole sel aastal veel oodata inflatsioonitegurites olulisi muutusi.

2008. aastal on oodata, et nõudluse ja tööturu surve hindadele vähenevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing