Kinnisvara kvaliteedi paneb paika asukoht

Jaana Pikalev 10. september 2007, 00:00

Mõistena palju kõneainet tekitanud kvaliteetkinnisvara alla paigutavad maaklerid hea asukohaga ja kvaliteetsete materjalidega ehitatud või renoveeritud elamispinna.

BPE Kinnisvaraeksperdi hindamisosakonna juhataja Aivar Tomson ütleb, et kvaliteetkinnisvara mõistet kasutavad maaklerid müügiargumendina. Tema arvates on tegu konkreetselt mõõdetamatu ja kirjeldamatu nähtusega. Samas tunnistab BPE Kinnisvaraeksperdi asedirektor Aivar Roosik siiski, et ei leia paremat mõistet, tähistamaks heas asukohas paiknevat kinnisvara.

Sama fakti kinnitab ka Eri Kinnisvara Elamispindade tegevjuht Mart Saa, kes rõhutab ka korteri ja maja planeeringu tähtsust. "Küsige maakleri käest plaani ja vaadake näiteks, et poleks piklikke ja kitsaid tubasid," soovitab Saa.

Hulga eeltööd saab ostuhuviline juba enne maakleriga kohtumist ära teha, vältides tarbetut jooksmist nii kliendi kui ka müüja jaoks. Kindlasti on kvaliteetkinnisvara juures oluline ka ümbruskonnas toimuv ehk see, mis parasjagu näha on, ning mida planeeritakse alles ehitada. Uus Maa kinnisvarabüroo turundusjuht Tiina Shein hoiatab aga, et tuleks hoiduda kvaliteetkinnisvara mõiste kasutamisest elukondliku kinnisvara kirjeldamisel, kuna seda kasutatakse pigem kommertspindade puhul.

"Kahjuks ei ole ühtset mõistet hea asukoha ja ehituskvaliteediga, hinnatud arhitektuuriga ning kõrgetasemelise siseviimistlusega elamispindade kohta. Mõningal määral asendab seda eksklusiivse kinnisvara mõiste," toonitab Shein.

Küsimusele, kus paikneb kvaliteetne kinnisvara, vastab 1Partner Kinnisvarabüroo turundusjuht Ragnar Everest, et kvaliteetkinnisvara asub paikades, kuhu uusi objekte juurde ei teki, ning kus olemasolevate objektidega tehakse tehinguid väga harva.

Kadri Ruusmaa ostis hiljuti korteri Kristiine linnaossa Villardi tänavale. Ruusmaa hinnangul on tegu kvaliteetse kinnisvaraga, kuna koht on väga soodne - linn on lähedal, ent piirkond on rahulik ja vaikne, samas on kõik vajalik käepärast. Maja on renoveeritud 2002. aastal ning üks korrus peale ehitatud.

"Kvaliteetkinnisvara all peangi silmas seda, et saan oma raha eest maksimumi," märgib ta. Kinnisvara hinnalangust Ruusmaa ei karda. "Ostsin endale kodu ning ei plaani korterit lähimatel aastatel maha müüa."

"Tallinna mõistes võib sellisteks asukohtadeks pidada vanalinna, eriti Toompead, vahetult mere ja Pirita jõe ääres ning looduskaitseliste piirangutega aladel asuvaid kinnistuid ning muud prestiiþsetes ja looduskaunites asukohtades paiknevad kinnistud," selgitab Everest ning möönab, et prestiiþeks asukohaks aga ei saa pidada igat kõrghaljastusega krunti väljakujunenud elamupiirkonnas.

Mart Saa täpsustab, et kvaliteetkinnisvara võib leida lisaks südalinnale Nõmmelt, Piritalt ja Kakumäelt, kuid välistab ka hea ehituskvaliteediga põldudele rajatud eramud, eelkõige väljakujunemata infrastruktuuride ja loodusliku keskkonna puudumise tõttu.

Kvaliteetkinnisvara mõiste on hoogsamalt kasutusele võetud tänases turusituatsioonis, kus turg rahuneb, müügiajad pikenevad ning osa ülehinnatud objekte on läbinud hinnakorrektuure.

Üldistuste tegemine on siinkohal üsna tänamatu töö, kuna kvaliteedi mõiste tähendus on eri klientide jaoks väga erinev. Kinnisvara ostmine on sügavalt emotsionaalne otsus ning seega võib väga palju tegureid mõjutada, mida kvaliteetsena nähakse.

Kui veidi universaalsemalt läheneda, siis ilmselt peetakse kvaliteetkinnisvara all silmas midagi sellist, millel on asukoha tõttu omab ajas püsiv väärtus. Samas on asukoha headuse hindamine väga suhteline ning seda saab defineerida üksnes konkreetse tahtja huvi alusel - ka igal väiksemal asustusüksusel on oma "parimad asukohad". Nii on näiteks maakodu otsijate jaoks on ilmselt parimad asukohad lihtsalt neile emotsionaalselt sobivaimad variandid, kus olulisteks kriteeriumiteks on sootuks muud tingimused kui lähedus keskusele ja hea infrastruktuur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing