Lasnamäe linnaosa näitab turu suunda

Paul Soome 10. september 2007, 00:00

Tallinna suurim linnaosa Lasnamäe on juba aastaid kujutanud endast Eesti kinnisvaraturu indikaatorit, sisuliselt on seal toimuv järgmise kuue kuu prognoos ülejäänud turule.

Praktika on näidanud, et Lasnamäe prohvetiroll peab paika: kõik viimase paari aasta suuremad turumuutused on olnud kõigepealt märgata Lasnamäel ning sealt on need kandunud edasi, alguses tervele Tallinnale, sealt aga üle Eesti.

Näiteks võib tuua 2005. aasta osturalli. Mäletatavasti oli 2005. aasta algus turul suhteliselt rahulik. Hinnad olid üpriski stabiilsed, kuniks suve teisel poolel hakkas järsku vilgas sagimine. Langenud intressid, eelmisel aastal Euroopa Liiduga liitumise järgne positiivsus turul ja kiirenev majanduskasv elavdasid kinnisvaraturgu märkimisväärselt - hinnad kerkisid 2005. a teises poolaastas äärelinnades keskmiselt 60-70%.

Samas teavad vähesed, et eufooria algas ka tookord Lasnamäelt. Kuna umbes pool linnaosa elanikkonnast on venekeelne ning slaavi temperament on eestlaste omast keevalisem, haarasid emotsionaalsed lasnamäelased kohe esimestest turukasvu ilmingutest kinni ning hakkasid takkajärgi arutuna näivat osturallit tekitama.

Paljudele oli eluasemelaen olnud kättesaamatu ning liberaalsemad laenutingimused ja piiritu usk turu kasvu viis nad tollal ülikasumlikku kinnisvaraärisse. Muud linnaosad ning linnad reageerisid kerge viitajaga.

Kui 2006. aasta kevadel tegid hinnad järsu jõnksu allapoole ning hinnad langesid loetud nädalate jooksul 10-15 protsenti, oli taas kord esirinnas Lasnamäe. Sarnane lugu oli ka tänavu kevadel, kui äärelinnade korterite hinnad langesid enam kui kümnendiku võrra. Nii Lasnamäelt algavale üldisele turustagnatsioonile kui ka hinnalangusele on samuti olemas loogiline põhjendus. Paraku on ka statistika kohaselt muukeelne elanikkond keskmisest madalama sissetulekuga. Muutused pangandusturul annavad sealsetele elanikele valusamalt tunda ning reaktsioon on äkilisem ja kiirem kui jõukama elanikkonnaga linnaosades või linnades.

Tänane turuseis Lasnamäel on aga stabiilne: toimunud on kerge hinnalangus, objektid hinnaga 20 000 krooni ruutmeetri kohta lähevad juba kaubaks. Paljud müügis olevad korterid aga on jätkuvalt huvilisteta, kuna omanikud pole valmis hinda korrigeerima või pole hinnalangetusotsust veel ellu viinud. Selle tegemine aitaks aga müügile oluliselt kaasa.

Ei soovi võtta küll endale ennustaja rolli, ent kõik märgid näitavad, et oleme Lasnamäel juba ära näinud, millise hinnakorrektsiooni pealt turg avaneb. Nüüd ei tohiks olla enam muud, kui vaid oodata, millal sarnased ilmingud mujal paistma hakkavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing