Baltika päästis päeva

Romet Kreek 11. september 2007, 00:00

Juba mõnda aega madala aktiivsuse poolest silma paistnud kohalik aktsiaturg sai eile päeva kirja tänu kahele tehingule Baltika aktsiaga.

Baltika aktsiaga sooritati 104,83 krooniga tehingud 50 000 ja 60 000 aktsiaga, mille käive oli kokku pea 11,5 mln krooni. Tänu suurtehingutele sai Baltika aktsia käibeks kirja 12,8 mln krooni. Päevakangelase aktsia hind tõusis 0,6 protsenti, 105,46 kroonini ehk 6,74 euroni. Kokku tehti börsil 388 tehingut ja päevakäive oli 26,1 mln krooni.

Mis on lahti investorite aktiivsusega? Jättes kõrvale läinud nädala suurtehingud Tallinki aktsiaga, valitseb börsil vaikus. Suuri käibeid pole. Kas tõesti pole enam vaba raha, mida paigutataks, või läheb meie investorite raha laia maailma? Ehkki majanduskasv võttis hoogu maha, pole näha, et investorid oleks hinnanud olukorda halvemaks ehk leidnud põhjust aktsiate müügiks. Kiirenev inflatsioon vähendab veelgi raha hoiustamise atraktiivsust. Ettevõtetele ei mõju ilmselt hästi suur tööjõukulude kasv. Kui ettevõtted ei suuda käivet kasvatada vähemalt sama palju kui tööjõukulude kasv, kipub see tähendama madalamaid marginaale, mis investoritele väga ei meeldi. Muidugi peaks silmas pidama seda, et meie kohalikud börsiettevõtted ei tegutse vaid Eestis, vaid ka laiemalt. Lätis on olukord veel hullem kui Eestis, seetõttu pole see riski alandaja, vaid pigem tõstja. Samas peaks suuremad sissetulekud jätma ka raha investeerimiseks. Tundub, et see kulub pigem eluasemelaenude kasvanud intressimakseteks, kõrgemate hindade peale poodides ja kasvanud kommunaalkuludeks. Tundub, et oleme surnud ringis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing