Hooaeg tuleb rikkalik

Kersti Inno 14. september 2007, 00:00

Täna toimub Eesti Kontserdi hooaja avakontsert Tallinnas Estonia kontserdisaalis ühisprojektina koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga. Kontserti juhatab ERSO peadirigent Nikolai Aleksejev. Solistiks on kutsutud üks Venemaa tippmuusikuid, mitme klaverikonkursi võitja, pianist Nikolai Luganski. Esitamisele tulevad Raveli "Klaverikontsert vasakule käele" ning Rahmaninovi teine klaverikontsert.

Avakontsertidel homme Tartus ja pühapäeval Jõhvis esineb Vanemuise sümfooniaorkester Toomas Vavilovi juhatusel, Tšaikovski esimeses klaverikontserdis soleerib noor andekas eesti pianist Mihkel Poll.

Pärnus alustatakse pisut hiljem - 22. septembril koostöös Pärnu Filharmooniaga. Kava Arvo Pärdi muusikast esitavad Pärnu Linnaorkester, gregoriaani ansambel Vox Clamantis ja kammerkoor Voces Musicales. Dirigent on Risto Joost.

Uuel hooajal on lisandunud üks võluv kontserdipaik Mederi saali näol Tallinna vanalinnas Gustav Adolfi gümnaasiumis. Uue saali avakontserdil 19. septembril esineb Uus Tallinna Trio.

Hooaja kavas torkab silma žanriline avardumine. Seekordses valikus leidub muusikat igale maitsele: klassikat, jazz'i, poppi, aina enam ka etnomuusikat.

Eesti interpreetide kõrval saab näha ja kuulda tervet hulka maailmanimesid.

Mais esineb esmakordselt Eestis maailma tipporkestreid, Berliini Filharmoonikud sir Simon Rattle'i dirigeerimisel.

Hooaja lõpetab meie publikule hästi tuttav Helsingi Linnaorkester Leif Segerstami juhatusel.

Rahvusvahelisel muusikapäeval annab Tallinnas kontserdi WDRi sümfooniaorkester Kölnist koos tšellovirtuoos Gautier Capuconiga. Meeldiv taaskohtumine ootab meie publikut maineka Briti vokaalgrupi The Hilliard Ensemble'iga ja The Real Group'iga Rootsist.

Eksootikat ja avastamisrõõmu peaksid pakkuma sufi muusika ney-flöödi virtuoosi Kudi Erguneriga ja portugali fadokitarristi Antonio Chainho ansambel, "Flamencomania", Tuva kurgulauljad, pillimängijad ansamblis Huun-Huur-Tu ning Austria sarvekvartett.

Koostöös Pimedate Ööde Filmifestivaliga korraldatakse novembris kaks briti helilooja Michael Nymani ansambli kontserti.

Hooaja suurim sündmus on oktoobris kümnendat korda toimuv uue muusika festival NYYD '07, kus tuleb ettekandele palju uudisteoseid ja esineb rohkesti külalisi.

Festivali peakülalised on heliloojad Salvatore Sciarrino Itaaliast ja inglise enammängitud nüüdisheliloojaid, džässilembene Mark-Anthony Turnage.

Tänapäeva ühe tunnustatuma helilooja Sofia Gubaidulina 75. sünnipäeva tähistatakse 21. septembril tema suurejoonelisima teose "Johannese passioon" ettekandega.

Kestab "Vocalissimo" sari, kus Eesti lauljad saavad ennast tutvustada. Rahvusooper Estonia talveaias jätkub möödunud hooajal populaarsust kogunud jazz-muusika sari Eesti tuntumate muusikutega. Samas hakkab toimuma ka etnomuusika sari, ajendatuna selle muusika suurest kõlapinnast Eestis.

Uus sari "Noored talendid" esitleb meie väljapaistvaid noori muusikuid ühes rajataguste talentidega. Sarja avakontserdil 20. septembril esinevad kaks pianisti: Age Juurikas Eestist ja Daniil Sayamov Venemaalt - mõlemad Vera Gornostajeva õpilased Moskvas. Meie ja välismaiste andekate muusikute põnevaid kohtumisi kontserdilaval jagub kogu hooajaks - nii trompetit kui ka klaverit mängiv Jaan Ots esineb näiteks koos kvartetiga Amaryllis Saksamaalt.

Eesti Rahvusmeeskoor esitleb Veljo Tormise plaaditsüklit ja ootab uudisteoseid Gavin Bryarsilt, meie tuntuim vanamuusikaansambel Hortus Musicus tähistab aga oma 35. sünnipäeva.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing