Kuuldused Teost ei ole liialdatud

Heidi Vihma 14. september 2007, 00:00

Veinispetsialistid olid rabatud valitud veinidest, maiasmokad imetlesid austrite värskust ja mereandide enneolematut küllust. Muidu mõnulejad kiitsid küll uue söögikoha hubast meeleolu, küll perenaist.

Pidasin mitu kuud jonnakalt vastu ja ei läinud Tigu vaatama. Et las algusaegade ärevus vaibub, küll siis lähen. Suveks läks Tigu hoopis puhkusele. Ja nüüd, septembris, on tal uksed lahti ainult õhtupoolikuti kella viiest kümneni ja sedagi ainult viiel päeval nädalas.

Panin reede õhtuks igaks juhuks laua kinni, Kadriorust tühja kõhuga koju tagasi minna oleks olnud kurb. Hästi tegin - kahe väikese toakese kõikidel laudadel olid sildid "Reserveeritud". Tigu on tõepoolest populaarne. Tullakse paarikaupa, tullakse pere, laste ja sõpradega.

Mida imet siis Teos tehakse? Ei midagi erilist, antakse süüa ja pakutakse veini. Ja seda kõike koduselt ja lihtsalt. "Meil veinimenüüd ei olegi, tulge leti juurde ja valige välja. Mida parajasti on, seda müüme," kuulsin veinide kohta. Päevapakkumisena on tahvlil kirjas gratineeritud austrid, muu menüü on tavalisele A4-formaadis kontoripaberile trükitud, kuupäev juures - täna on nii. Homme võib hoopis teisiti olla, sõltub sellest, mida värsket saab ja mida kokk sellest teeb.

Valisime välja peterselli ja küüslauguga gratineeritud austrid, viinamäeteod ja Provence'i moodi tehtud lambaprae.

Veinivaliku usaldasime ettekandjale: toogu iga roa juurde klaas sobivat veini. Tigudele toodi pehmet Alsace'i Rieslingut, lambale Rh?ne'i oru veini ja austritele Languedoci Picpoul de Pinet'd, majaveini, millest on vaimustunud kõik Tigu külastanud veiniautoriteedid. Road nägid välja tavalised, justkui kodus tehtud (kuigi austrite gratineerijaid ja tigude küpsetajaid Eesti kodudes eriti palju vist ei ole). Lammaski oli kui kodupajast välja võetud, kulinaarseid ilunippe polnud kasutatud. Aga need maitsed ja lõhnad, need olid tõeliselt imetlusväärsed! Ja kuidas kõik veinidega kokku kõlas...

Magustoitu tellides unustati meid küll vahepeal päris tükiks ajaks ära, pidime ennast meelde tuletama. Aga see on ka ainus mitte eriti tõsiselt mõeldud kriitiline märkus, mida ma üldse suutsin Teo kohta välja mõelda.

Kõik muu meeldis väga. Lisaks heale söögile ja joogile on Teos ka mõnusad inimesed: nii need, kes söövad, kui ka need, kes toitu toovad ja veini valavad.

Michelini jaoks mõõtu võttes oleks Tigu kolme tärni väärt: kindlasti tasub minna. Kuigi ma ise elan Nõmmel, kavatsen järgmisel nädalalõpul jälle Tigu külastada. Nii palju põnevat jäi proovimata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing