Briti hoiustajaid tabas pangapaanika

Sirje Rank 17. september 2007, 00:00

Paanika läks valla, kui sai teatavaks, et Northern Rock on saanud hädalaenu Briti keskpangast, mis vaid mõned päevad varem oli teravalt kritiseerinud Euroopa ja USA keskpanga päästeoperatsioone pangandussüsteemi likviidsuse kindlustamiseks.

Inimesed jäid kurdiks rahandusminister Alistair Darlingu ning rahandusametnike kinnitustele, et pank on maksejõuline ja nende raha pole ohus. Kokku võeti ajalehe Financial Times andmeil reedel hoiustelt välja ligi miljard naela ehk 4-5% panga hoiustest. Ühtki ametlikku numbrit ei avaldatud, kuid spekuleeriti, et laupäeval võis sellele lisanduda veel 500 miljonit naela. Närvilisust lisas Northern Rocki internetipanga võrgulehe hangumine.

Northern Rocki päästmine toob välja kapitaliturgudel pea kümnendi väldanud "finantsuuenduste" riskid, mis võimaldasid ühel väikesel regionaalse tähtsusega laenuandjal kasvatada end kaalukamaks, kui panga 76 harukontorit eeldada lubaks. Kiire edu turuosa kasvatamisel tagas agressiivne ärimudel, kus 75% klientidele väljastatud pikaajalistest eluasemelaenudest rahastati turgudelt laenatud lühiajalise rahaga. Alles paar kuud tagasi seati madalate kulude ja kõrge kasumlikkusega mudelit teistele eeskujuks ning Northern Rocki aktsia oli rekordtasemel.

Nüüd on seesama mudel panga kriisi äärele viinud. Närvilisus maailma finantssüsteemis, mis sai alguse madala maksejõuga klientidele antud kinnisvaralaenudest Ameerikas, keeras rahakraanid kinni ning läinud nädalal pidi Northern Rock Briti keskpangalt abi paluma. Panga edasine saatus on ilmselt ülevõtmine mõne suurema panga poolt, nagu HSBC, või laenuportfelli jagamine.

Nüüd on põhiküsimus, kas Northern Rock jääb üksikjuhtumiks ning kui palju võivad laenuturu probleemid mõjutada reaalmajandust. Opositsiooni juht David Cameron süüdistas nädalavahetusel peaminister Gordon Browni, et too kauaaegse rahandusministrina ei suutnud laenurallit ohjata ning rajas Suurbritannia majanduskasvu "võlakuhjale". See jätab Briti majanduse praegu haprasse seisu.

Torm maailma finantsturgudel oli teemaks ka nädala lõpus Portugalis toimunud ELi rahandusministrite ja keskpanga juhtide kohtumisel. Seal nenditi, et Euroopa majandus on tugev küll, et torm finantsturgudel üle elada. Arutati ka kriisiplaane vajadusel mõne suure mitmes riigis tegutseva Euroopa panga päästmiseks. Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas suvel, et praegu selleks veel valmis ei olda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing