Kriis annab järele?

Romet Kreek 17. september 2007, 00:00

Neljapäeval tuli USA eluasemelaenude rindelt hea uudis. Suur eluasemelaenude andja Countrywide Financials, kes oli sunnitud oma tegemisi koomale tõmbama, sai pankade sündikaadilt suure laenulimiidi. See põhjustas investorite seas vaimustusetormi. Arvati, et kinnisvaralaenude ja ettevõtete finantseerimise osas on hullemad ajad läbi saamas.

Jänkid läksid magama, kui algas reedene börsipäev Londonis. Kui USAs on leitud, et rämpshüpoteeklaenu andjate puhul võib rääkida pangapaanikast, siis Londonis toimus vähese mõõtmega klassikaline pangapaanika. Brittide suuruselt neljanda laenuandja Northern Rocki aktsia kukkus kivina. Selle panga hoiustebaas on olnud konkurentidest nõrgem ning pangal tekkisid raskused pankadevaheliselt rahaturult raha kätte saamisega. Briti keskpangale oli see päev 30 aasta suurim pangapäästmise päev - keskpank andis pangale hädalaenu. Ajakirjanduse põhjal kogunesid pangakontorite taha enam kui 40 meetri pikkused sabad hoiustajatest, kes viisid pangast raha ära.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing