Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uudised

    Septembri alguses andis tehnikaajakirjade ühendus EISA Berliinis kätte Euroopa tähtsaimad tarbetehnoloogia auhinnad. Aasta kaameraks nimetati Pentaxi 10 MP digipeegel K10D. Parimaks kompaktkaameraks tunnistati Panasonicu kümnekordse suumiga mudel Lumix DMC-TZ3 ja profikaameraks Canoni EOS-1D Mark III. Täiustatud kompaktkaamerate seas võidutses Canon PowerShot G7 ning tavatarbija peegelkaameraist pärjati esikohaga Olympus E-510.
    Parima mobiili auhinna sai Samsung SGH-U700, seda tänu telefoni kiirele andmeedastusele ning mitmekesistele multimeediafunktsioonidele. Meediatelefonidest pärjati kõrgeimalt Nokia sel kevadel turule tulnud mudel N95, millel on GPS, WiFi ja viiemegapiksline kaamera.
    Kõige keskkonnasõbralikumaks teleriks valiti vähese voolutarbimisega Sony Bravia KDL-40D3000. Parimaks meediakeskuseks sai mängukonsool Sony PlayStation 3. MP3-mängijaist valiti esimeseks LG ilma nuppudeta mudel TouchMe FM37, mille menüüs liigutakse sõrmega koputamise, kerimise ja lohistamise abil.
    EISAsse kuulub üle 50 audio-, video-, mobiili- ja fotoajakirja 20 Euroopa riigist. Tooteid autasustatakse nende funktsioonide, kvaliteedi ja üldiste omaduste alusel.
    Nikon tähistab Coolpix-seeria kaamerate kümnendat aastapäeva kaheksa uue mudeliga sarjades Performance, Style ja Life. Performance-sarja kaks fotoaparaati on Coolpix P5100 ja P50, Style-sarja neli fotoaparaati on Coolpix S700, S510, S51c ja S51 ning Life-sarja kaks fotoaparaati on L15 ja L14.
    Uute kaamerate lipulaev on Coolpix S700, mis pakub 12megapikslist eraldusvõimet maailma väikseimas ja kiire reaktsiooniga fotoaparaadi korpuses. Kaameral on kolmekordse suumiga Nikkori objektiiv, kujutise töötlemise süsteem ja vibratsiooni vähendamise tehnoloogia. 2,7tollisel LCD-monitoril on akrüülpaneel, et ei tekiks sõrmejälgi ja kriimustusi. S700 on käivitusajaga 0,9 sekundit maailma kiiremaid digikaameraid. Nikon Coolpix S700 soovituslik jaehind on 350 eurot ehk 5500 krooni.
    Pentaxi uusimal digikaameral Optio S10 on kümme miljonit pikslit, kolmekordne suum ja stiilne kere. Kaamera 2,5tollise LCD-ekraani heledust reguleeritakse automaatselt - valitsevatele valgusoludele vastavalt. Samuti on uuendatud värinastabilisaatorit ja näotuvastusfunktsiooni, mis lihtsustavad kaamera kasutamist.
    Teine uudistoode, Pentax Optio Z10 on väikese kerge korpusega digikaamera. Selle seitsmekordne optiline suum on seniste Pentaxi digikompaktide hulgas võimsaim, pingevabaks suumikasutuseks on kaameral ka värinastabilisaator. Samuti on sel kaheksa miljoni pikslise eraldusvõimega kaameral kiire reaktsiooniajaga näotuvastusfunktsioon.
    Mõlema uue Pentaxi kaamera automaatrežiim määrab ise parimad seaded pildistamistingimustele vastavalt. Nii S10 kui ka Z10 toetavad SD ja SDHC mälukaarte. Optio S10 jõuab müügile sel nädalal hinnaga 3490 kr, Z10 tuleb müüki oktoobris ja selle hind pole veel teada.
    Ühtlasi teatas Pentax, et tähistab oma peegelkaamera K10D Jaapani 2007. aasta parima kaamera auhinna võitmist 5000 K10D Grand Prix' eriväljalaske tootmisega. Grand Prix' logoga kaamerad on Eestis saadaval augustist Photopointi kauplustes.
    Uus mitmeotstarbeline seade HP Deskjet F4180 sobib kasutamiseks nii kodus kui ka väikeettevõttes, tagades kiire tulemuse printimisel, skannimisel ja kopeerimisel. Deskjet F4180 must-valge trüki kiirus on 20 lehte minutis, värvilisi dokumente prindib see seade 14 lehte minutis.
    Kuue värviga tindikassett võimaldab printida nii fotosid kui ka värvilisi dokumente. Printimist lihtsustavad mitmed käepärased funktsioonid, nii saab printida veebilehti selliselt, et säilib nende algne kuju. Vajadusel võib printimise peatada vaid ühe nupuvajutusega. Ligi 40 cm kõrge sajalehelise paberisahtliga seadme hind Eestis on 1200 kr.
    Samuti sobib kodus väikeettevõtteis kasutamiseks vaid 2,5 kg kaaluv printer Deskjet D2460. See seade prindib 14 värvilist ja 20 mustvalget lehte minutis. Fotosid prinditakse servast servani ehk ilma valge ääreta. Seadme hind on 700 kr.
    Augustis täiustas Canon PIXMA fotoprinterite seeriat mudelitega iP4500 ja iP3500. Seejuures asendab iP4500 Euroopa müüduimat tindiprinterit iP4300. Foto mõõtudega 10×15 cm prindiks kulub 21 sekundit, mis on eelkäijast 58% kiirem tulemus. Uus kesktaseme mudel iP3500 asendab senist iP3300. Foto prindiks kulub sellel 47 sekundit. Mõlemad sisaldavat ka uut tarkvara, mis parandab printimise ajal pildi kvaliteeti.
    Lisaks tugevdas Canon PIXMA seeriat kolme uue kodukontoreisse mõeldud kõik-ühes-printeriga. MX300 ja MX310 sobivad esmaostjatele. MX700 ühendab fotoprintimise faksiga ja pakub Etherneti ühenduvust. Lisaks sisaldavad MX310 ja MX700 suure kiirusega automaatset dokumendisööturit.
    Augustis tutvustas Fujitsu Siemens ärikliendile suunatud kolmest mudelist sülearvutisarja ESPRIMO Mobile. Keskmise hinnatasemega sülearvutitel on integreeritud 3G ning universaalne lisavarustus. Väikseim ESPRIMO Mobile on 12tollise ekraaniga U9200, mis kaalub 1,8 kg. Keskmise suurusega, 14tollise ekraaniga M9400 kaalub 2,1 kg. Sarja suurim arvuti on 15,4tollise ekraaniga D9500, mis kaalub 2,5 kg ning on mõeldud eelkõige lauaarvuti asendamiseks.
    Kõigil neil on Intel Core 2 Duo protsessor, lisaks ühtne disain, ühine toiteadapter, dokkimisalus ja lisaaku, mis võimaldab sülearvutit laadimata kasutada kuni 10 h. Uute mudelite hinnad algavad 16 000 kroonist.
    Ühtlasi tõi Fujitsu Siemens turule nn rohelised lauaarvutid ESPRIMO EPA, mis tarbivad 45% vähem energiat kui paari aasta tagused mudelid. Sarjas on praegu kaks arvutit, hind algab 15 000 kroonist.
    Uus Canon HG10 on maailma väikseim Full HD kvaliteediga videokaamera. Ühtlasi on see ka kuni 15 tundi videot mahutava sisseehitatud kõvakettaga kaamera, 15 tundi HD kvaliteediga videoklippe võrdub aga 28 koduvideoid täis DVDga. Pikemalt võimaldab filmida suure mahutavusega akupatarei.
    Canoni iseteravustamissüsteem teravustab olukorrast hoolimata, optiline pildistabilisaator kõrvaldab kaamera värisemisega seotud probleemid, kasutajasõbralike juhtnuppudega käib filmimine lihtsalt. Lisaks on sel kaameral kümnekordne optiline suurendus ja HD-optimeeritud DIGIC DV II protsessor.
    Suvel esitles Logitech uut sülearvuteile mõeldud juhtmevaba laserhiirt VX Nano, millel on maailma väikseim USB-vastuvõtja, mistõttu ei pea seda arvuti küljest pidevalt ära võtma ja tagasi panema. Logitechi teatel on järjest enam sülearvutikasutajaid loobumas puutepadjast juhtmevaba sülearvutihiire kasuks. Sülearvuti külge paigaldatuna ulatub nano-vastuvõtja arvuti küljest välja vaid 8 mm. Hiirt iseloomustavad täpne kerimisratas ja tänu laserile tagatud sujuv kursori juhtimine ning täpsus aluspinnast sõltumata. Hiire hind on ca 1100 kr.
    Ühtlasi tutvustas Logitech lainelise kujuga Wave-klaviatuuri, mis on disainitud, arvestades käe ja sõrmede vajadusi. Klaviatuuris on ühendatud kolm aspekti: innovaatiline laineline põhiraami kuju, U-kujuline kaardumine ning pehme alus käe toetamiseks. Wave'i luues võeti arvesse käe tegelikku kuju ja sõrmede erinevat pikkust. Kõrgeimate ja madalaimate klahvide kõrgusvahe on 4 mm. Logitechi jaoks Harvardi ülikoolis tehtud uuringu järgi teeb keskmine inimene kaks miljonit klahvivajutust aastas, mis võrdub 200 tunni tippimisega. Traadita Wave koos hiirega on müügil augusti lõpust soovitusliku hinnaga 1400 kr. Juhtmega Wave tuleb müüki oktoobri alguses hinnaga 800 kr.
    Digimeelelahutuse tooteid valmistav Creative lõi krediitkaardi mõõtu, 6,35 cm suuruse diagonaaliga värviekraaniga meediamängija Creative ZEN. See on mõeldud videote ja fotode vaatamiseks ning muusika kuulamiseks.
    ZEN on saadaval 4, 8 ja 16 GB suuruse mahuga. Mängijal on lisaks sisseehitatud SD mälukaardi pesa, mis võimaldab kasutajatel suuremas koguses faile mälukaardile salvestada.
    ZEN toetab enimlevinud audio- ja videoformaate nagu MPEG-4, DivX, XviD ja WMV, lisaks on ZENiga võimalik kuulata MP3- ja WMA-formaadis muusikat. Esimese Creative'i meediamängijana toetab see ka iTunes'is kasutatavat failiformaati AAC.
    Ühe akulaadimisega on võimalik vaadata järjest kuni viis tundi filme või kuulata kakskümmend viis tundi muusikat. Lisaks on ZEN varustatud sisseehitatud raadio ja mikrofoniga ning personaalse märkmikuga, mida saab sünkroniseerida Outlookiga. ZEN jõudis müüki septembris, makstes mahust sõltuvalt 2300-4300 krooni.
    Olympus teatas korraga üheksast uuest kaamerast, millest enamik sobib tavakasutajaile. Kaamerad jõuavad müügile septembris-oktoobris.
    Mudel FE-270 on lihtsasti kasutatav funktsionaalne algtaseme kaamera, mida iseloomustavad numbrid on: 7,1 megapikslit, 3× suumobjektiiv, 6,4 cm LCD-ekraan. FE-280-l on eelmisega sarnane, ent üliõhukeses roostevabast metallist korpuses 8 MP kaamera, mille tööd juhib protsessor TruePic III. FE-290 on neljakordse optilise lainurksuumiga ja 7,6 cm suuruse ekraaniga algajaile mõeldud 7,1 MP kaamera. FE-300-l on lausa 12 MP, ent FE-290st väiksem suum ja ekraan.
    Neli uuendust on ka 2-seerias, millest 790 SW on põrutus- ja veekindel 7,1 MP ja kolmekordse suumiga kaamera. 2 820-l on viiekordne suum ning 8 MP, 2 830-l lisaks optiline pildistabilisaator. Seeria tippmudelil 2 1200 on 12 megapikslit, ilmastikukindel metallkorpus, kolmekordne suumobjektiiv.
    Eelnevatest suuremal Olympus SP-560 UZ-l on optilise stabilisaatoriga 18kordne suum, 8 MP sensor ning 24 stseeniprogrammi.
    Augusti lõpus tuli Canonilt mitmeid kaamerauudiseid. Nii tõid nad turule kaks Digital IXUSt enda sõnul stiilsetele tehnikahulludele. 12megapiksline titaanist Digital IXUS 960 IS ja lainurkobjektiivi ning 3,8kordse suumiga Digital IXUS 860 IS on varustatud näotuvastustehnoloogia ja hägususvastase lahendusega.
    Samuti lisati PowerShot A seeriasse A650 IS ja A720 IS. Esimene on 12megapiksline kuuekordse suumiga ja 2,5tollise muudetava nurgaga ekraaniga kaamera. Teine aga 8 MP kaamera. Mõlemal on optiline pildistabilisaator ja DIGIC III pildiprotsessor.
    Samal ajal alustas Canon ka PowerShot SX100 ISi müüki, mis on esimene mudel uuest kompaktdigide sarjast. 8 MP kaamera pakub väikeses kestas kümnekordset suumi, sisaldab optilist pildistabilisaatorit ning võimaldab täielikku käsitsijuhtimist. Asjatundlikule fotograafile tõi Canon turule 12megapikslise PowerShot G9.
    Canon tutvustas kuu aja eest ka uusimat digipeegelkaamerat edasijõudnud amatööridele, mudelit EOS 40D. See 10 MP kaamera jäädvustab hetki kiirusega 6,5 kaadrit sekundis ja nii 75 JPG-pilti järjest. Fotosid töötleb kiire DIGIC III protsessor.
    Septembris uuendas Olympus ka digidiktofonide sarja. Mudelid WS-311M ja WS-321M pakuvad salvestamist-taasesitamist, mängivad muusikat ja neisse saab salvestada ka muud tüüpi meediafaile. Suure LCD-ekraani ja puutetundlike nuppudega diktofonidel on kuus mälumahtu arvestavat salvestuskvaliteeti. 512MB või 1GB mahuga diktofonid võimaldavad sisseehitatud stereomikrofoniga teha kas 138 või 277 tundi salvestusi. Integreeritud USB-ühenduse abil saab neid ühendada arvutiga.
    Kolme salvestusrežiimiga diktofonil WS-110 on mälumaht 256 MB ja salvestusmaht 69 tundi, kuue salvestusrežiimiga mudelil WS-210S aga vastavalt 512 MB ja 138 tundi. Üks AAA-patarei lubab salvestada järjest 21 tundi.
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Investorite kunagine lemmikaktsia on vajunud sügavale sohu Analüütikud hindavad, kas tegemist on ostukohaga
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.