Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Margus Linnamäe ostab Magnumi endale tagasi

    Ühtlasi kavatseb Linnamäe korrastada senise Magnumi keerulist struktuuri ja koondada kõik tütarfirmad võimalikult ühe mütsi alla. Nii ühendatakse sel aastal peamised Margus Linnamäe firmad Hortense OÜ ja OÜ Soloran Trade kontserni MM Grupp OÜ.
    Juuli alguses kandis Eesti äriregister Magnum ASi omanikeringi muudatuse: 51% firmast läks Hollandi firma MM Holdings kätte ja 49% oli veel offshore-piirkonnas Mani saarel registreeritud New European Investments Ltd käes. Offshore-firma ostis 80% Magnumist 2004. aasta suvel, ülejäänu jäi Margus Linnamäele.
    Teine suvel toimunud muudatus on see, et Margus Linnamäe kutsus MM Gruppi juhtima Aare Kuristi, kes seni on olnud audiitorfirma PricewaterhouseCoopersi partner, üks esimesi ja väheseid eestlasest partnereid. Kurist on 10. septembrist Magnumi tulevase omanikfirma MM Grupp OÜ osanik ja juhatuse liige. "Elumuutuste tõttu pakuti ka väikest osalust firmas ja mulle kuulub sealt nüüd kaks protsenti," räägib Kurist.
    Aastaid ajakirjanduses madalat profiiti hoidev Margus Linnamäe ei taha ka sellest tehingust suur rääkida. Ta ütleb vaid, et talle väikeaktsionäri ja kõrvaltvaataja roll hästi ei sobinud. "Ma näen Magnumi asutajana võimalusi Magnumi kiiremaks laienemiseks Baltimaades ja Skandinaavias, mis jäid realiseerimata fondi konservatiivse investeerimispoliitika tõttu," lisab ta.
    Kumbki ei soovi vastata küsimusele, kas firma tagasiost ja struktuuri lihtsamaks muutmine tähendab peatset börsilemineku plaani. "Ütleme nii, et tahame muutuda senisest avatumaks ja oleme ka järjest avatumad olnud," märgib Kurist napisõnaliselt.
    Kas tagasiostusumma on suurem või väiksem kolm aastat tagasi saadud müügihinnast, ei soovinud Aare Kurist öelda. "Odav see tehing ei ole," ütleb ta. Raha saab Linnamäe kahe Eesti panga konsortsiumilt ja Hollandis praegu käimas olevast võlakirjaemissioonist, mida korraldab pank. "See on väga hästi läinud, paistab, et kõik müüakse ära," rõõmustab Kurist.
    Holland valiti seetõttu, et asjaajamine on seal kiirem ja bürokraatiavabam ning seal pakutavad tingimused on soodsamad kui Eestis.
    Ehkki meedia spekuleeris, et New European Investmentsi taga on küll Margus Linnamäe ise, küll Vene kapital, on selle omanik Kuristi sõnul üks suur elukindlustusselts, mis tegutseb peamiselt USA turul.
    "Kui Mani saarel Douglase tänavatel ringi kõndida, siis tundub, et enamik majadest on kindlustusseltside või pankade esindused," räägib ta.
    Fondi põhimõte on olla tuumikinvestorina ettevõttes 3-10 aastat ja Kuristi sõnul sai fond kolme aastaga Magnumist väga head tootlust.
    Samas ei täitunud kõik Magnumi lootused uute välisinvesteeringute tegemiseks, ehkki New European Investmentsil raha investeeringuteks oli. Näiteks jäi katki tehing ühe Läti ravimite hulgifirma ostuks, kuigi mitte fondi tõttu.
    Läti ja Leedu, aga võimalik et tulevikus ka Soome ja Rootsi suunal tugev laienemine on Magnumi eesmärk ka edaspidi, lisab Kurist.
    Magnumi sünd jäi aastasse 1990, kui setudest vennad Aivar ja Margus Linnamäe ning Georgi Gavronski hakkasid pärast Tartu ülikooli lõpetamist tegelema kaupade vahendamisega.
    Nad proovisid äri ajada lihakonservide ja särkidega. Aivar ja Georgi olid arstid, Margus oli õppinud nii filoloogiat kui ka ajalugu. Kuna teised kaks olid ametis veel kes Maarjamõisa haiglas, kes ülikoolis aspirantuuris, siis Margusel oli ainsa vaba mehena aega tööd teha, on ta kunagi Äripäevale rääkinud.
    Magnumi nime valikut põhjendas Margus Linnamäe, et ühelt poolt see lihtsalt kõlas hästi ja teisalt on seal nende kõigi eesnime esitähed kajastatud. Osalus jaguneski alguses võrdselt.
    Tõsise äri alguseks peab Margus ravimite hulgimüügifirma Magnum Medicali loomist 1992. aasta suvel. Neil õnnestus saada Hoiupangast pool miljonit krooni laenu ja osta soodsalt ETK hulgiladu. Esimene tulu tuli Venemaa turult, kuhu suunas Magnum nüüd enam pilkugi ei heida.
    Nad olid esimesed, kes hakkasid apteekidele regulaarselt kaupa laiali vedama, isegi mitu korda päevas. Esimene rohi, mida Magnum apteekidele müüs, oli aspiriin. Esimesed aastad olidki nad peamiselt retseptivabade ravimite peal.
    2000. aastal asutas Magnum apteegiketi Apotheka, mis praegu kuulub pea võrdsetes osades Linnamäele ja investeerimisfirmale Talinvest Suprema. Koos frantsiisi alusel Apotheka kaubamärki kasutavate ja Apteek 5+ ketiga, mis on Magnumiga kaudselt seotud, omab Magnum suurimat apteegivõrku Eestis soomlaste ASi Tamro ees.
    Margus Linnamäe ärihuvid on ulatunud alati meditsiinist kaugemale, tänaseks on Magnumist taandunud ka Aivar Linnamäe ja Georgi Gavronski.
    Kümme aastat tagasi osales Magnum hoogsalt suurettevõtete erastamisel. Vahepeal oli ta kahe õlletehase omanik. Kõigepealt ostis ta 1995. aastal riigilt Tartu Õlletehase ja aasta hiljem Talinvestilt Saare Õlu.
    Tartu tehasesse kutsus Linnamäe alguses vähemusomanikuks Soome õlletootja Olvi, kellele 1998 müüs kogu tehase 196 mln krooni eest.
    Ostis ta Tartu tehase 26 mln krooni eest ja investeeris sinna 40 mln krooni. Ka Saare Õlu kuulub praegu Tartu õlletehasele A. Le Coq.
    Tartu Õlletehase müügist Olvile algas aastaid veninud kohtuprotsess 40 mln kroonise maksuvõla asjus.
    Antud maksuvaidlus riigikohtult menetlusluba ei saanud, aga asi kaevati Euroopa Inimõiguste Kohtusse, kus see vist isegi menetlusse võeti, rääkis Aare Kurist. "Kui see on õige, läheb ilmselt veel mitu head aastat, enne kui selgus saabub."
    Praegu kuulub Magnumi kontserni kümneid firmasid, mis Aare Kuristil on plaanis kokku tõmmata. Ta on Tamroga kahekesti turuliidrid nii apteekide kui ka hulgimüügi alal ja haiglaid varustavad nad peaaegu võrdselt.
    Magnumi üks tütarfirma tegeleb praegu revolutsiooniga lemmikloomatoidu alal, kus koeratoidule lisatakse kasulik ja kauasäiliv bakter.
    Leiutise patent on Eestis registreerimisel, sellega tegeleb OÜ Bacterfield, kus Margus Linnamäe firmal Solaron Trade OÜ-l on 90% osalust ja Eestis elaval leedukal Vygantas Kirejevasel 10%.
    Leiutise sisu on kasulik bakter, kes elab ka avatud loomatoidupakendis kuid, mitte ei heida hinge, nagu on juhtunud senistel sarnastel katsetel. "Me oleme sisenemas turule uue aja tootega ja seame uue standardi, see on miljardi euro bisness," kinnitab Kirejevas innukalt.
    Tema sõnul võib seda bakterit võrrelda inimese söögis kasutatavate Activa, Actimeli ja Dr Hellusega. See parandab koeri seedehäiretest, parandab immuunsust, nahka ja karva ja aitab taastuda antibiootikumi kuurist.
    Bakteritoote väljatöötamine toimus Inglismaa kompaniiga koostöös, kaubamärk on praegu Formula Probiotic. "Me valmistame toitu Belgias ning oleme loomas müügikanaleid üle Euroopa, Lõuna-Aafrikas, Venemaal ja Kesk-Aasias," rääkis Kirejevas. Lähitulevikus pannakse bakter ka kasside, toaküülikute ja hobuste sööta.
    Imebakteri patenteerimiseks on avaldused sisse antud 123 riiki ja tulevikus ka USAsse ja Kanadasse.
    Aare Kuristi sõnul võib leiutis tähendada olulist läbilööki loomatoidu äris, kuna mahud on seal suured ja kui õnnestub uuenduse kasulikkus selgeks teha, annab see tugeva konkurentsieelise.
    "Meil on sellesse suur usk, katsetused on juba tehtud, ja päris kindlasti võib see olla toode, mida maailmanimega loomatoidufirmad tahavad ära osta. "Lähemal ajal me seda siiski müüa ei plaani," rääkis Kurist.
    Teise suurema ravimitootja kauane juht Tarvo Vaasa pole Magnumi tagasiostust kuulnud ja see üllatab teda.
    "Ei oska kohe midagi arvata. Nad on alati töiseid ja keerulisi skeeme teinud. Ma ei oska ka öelda, mis eesmärk võiks tagasiostul olla," arutles ta. Vaasa sõnul läheb konkurendil ju hästi, turule palju peale nende kahe ei lähe.
    Börsile mineku spekulatsiooni kohta arvas Vaasa, et see ei anna Magnumile mingit lisaväärtust.
    "Ma ei arva, et Magnum vajaks siin tegutsemiseks nii väga suurt lisaraha," sõnas ta. Naaberturgude vallutamiseks on raha vaja, kuid seal on Vaasa sõnul see häda, et turg on täis ja pole mõtet hiigelsummasid kulutada, et seal end sisse seada.
    Margus Linnamäe kohta lausus Vaasa, et ehkki nad on koos tegutsenud üle kümne aasta, siis ta seda meest õieti ei tunne ega kohta.
    "Väga harva oleme kohtunud. Meediast loen tema kohta rohkem," sõnas ta.
    Üritustel ja koosolekutel käivad Magnumi teised juhid. "Ma arvan, et Linnamäe on tugev ärimees ja tulemused on ka alati näha," sõnas Vaasa.
    Eesti esimene läänelik eakatekodu Villa Benita kerkib Keila lähedale looduskaunisse kohta Margus Linnamäe rahade abil, uksed peaks see avama veebruaris.
    "Eakatekodu ehitus on juba selles järgus, et lennukiga üle lennates on hoonete kontuurid selgelt näha ja seinad püsti," rääkis Aare Kurist.
    Projekti eestvedaja on Terje Krossil on visioon linnakust, kus eakatel on kõik eluks vajalikud mugavused käe-jala juures ja ka sotsiaalse eluolu peale on mõeldud.
    Ehkki hinnakiri on lahtine, on varem ajakirjanduses nimetatud Benitas elamise kuutasuks 15 000 krooni.
    Terje Krossi sõnul sai projekt Linnamäelt heakskiidu kiirelt.
    "Eesti on ju nii väike majandusruum, et tegusatel inimestel on väga raske teineteist mitte tunda. Sattusin Margusele mainima, et mõtlen eakatekodu projekti peale ja ta haakus sellega silmapilk. Tal on heade asjade peale hea nina," sõnas ta.
    Ravimiäri kõrval tegutseb Margus Linnamäe kinnisvaraäris, mille praegune suurim väljund on Paljassaare arendusprojekt eesotsas SEB Eesti Ühispanga endise juhi Mart Altveega.
    Paljassaare arendusprojektiks luuakse praeguse maaomaniku Paljastor Kinnisvara baasil Ecobay OÜ ja enne kahte aastat seal ehitus ilmselt ei alga. Praegu on alustatud detailplaneeringu kehtestamise protsess.
    Margus Linnamäele kuuluvad enda nimel paljud maatükid Valgamaal ja Hiiumaal, korter Tartus ja Tallinna vanalinna Vene tänaval. Selle 362ruutmeetrise korteri ostis ta alles septembris.
    Solaron Trade kaudu omab Linnamäe neli hektarit maad Vääna-Vitis, mis on nahkhiirte eluala ja kuulub vahetamisele mujale. Linnamäe soovib maa vahetada Valgamaale, ehkki tal oleks õigus ka mõnele Harjumaa maatükile. Magnum Logisticsil on elamumaa Rae vallas Peetri külas, 26 hektarit Laagris, kuhu tuleb Magnumi uus ladu ja peakorter järgmisel aastal. Peahoone Pärnu mnt 139c on juba läinud Kalev Real Estate'iga seotud ärimeeste kätte, lõplikult ostis Magnumi majast välja Andres Toome firma sel suvel. Magnum Logisticsile kuulub veel elamumaa Sauel ja tootmismaa Laagris 15 hektarit. Vahelduseks on Magnumi üks tütarfirma Magnum Veterinaaria ka maad müünud, 2001. aastal müüdi perekond Eelmaale 10 hektarit ärimaad Loksa vallas.
    Silmatorkavalt palju on Linnamäe teinud setude rahvakillu püsimise heaks. Paar aastat tagasi ostis ta Petseri kesklinna kolmekorruselise maja, millest tuleb Eesti kultuurikeskus. Ta on toetanud muidki setude seltsi ettevõtmisi, näiteks ka peatselt valmivat esimest setukeelset mängufilmi Taarkast. Hiljuti omandas ta tervenisti ka Lõuna-Eestis tegutseva hobusefarmi Timmo Tallid.
    Magnumi majandusaruannet ja ettevõtte tugevat väliskesta võrreldes hüppas mu silme all mõistatusrida: seest siiru-viiruline, pealt kullakarvaline. Ravimiketi agressiivne haare ja laienemine jätab firmast pealtnäha väga tugeva mulje. See on tingitud sellest, et ettevõte on suutnud võõrvahendid väga hästi enda heaks tööle panna. Iga oma krooni kohta kasutab Magnum kolm krooni võõrvahendeid. Magnumi kreditoorne võlg oli eelmise aasta lõpul tarnijate ees ligi kolm kuud (kokku ligi pool miljardit krooni) ehk kaks korda enam Soome konkurendist. Tamro. Ravimiketi praegune kasumimarginaal on korralik ning võib arvata, et juhul kui ettevõttel silme all suuri investeerimisplaane ei ole, paraneks paari aastaga ta finantstugevus märgatavalt.
    Laienemisplaanide edukaks läbiviimiseks oleks aga lihtsam viis finantsinvestoritelt raha kaasata ja ettevõte börsile tuua.
    Magnumi turuväärtus võiks praeguste näitajate poolest olla umbkaudu paar miljardit krooni. Poole miljardi jagu investoritele uus aktsiaid emiteerides tugevneks ravimikett märgatavalt ja annaks olulise jõu jätkuvaks laienemiseks.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.