Finantsrahutuste ootel

Rob Vos 24. september 2007, 00:00

Finantsturgude rahutus ei tule üllatusena neile, keda hoiatas maailmamajanduse riskide eest kinnisvaraturu mulli lõhkemine USAs. ÜRO maailmamajanduse tulevikuvaade väljendas muret raskuste pärast, mille see võib kaasa tuua USA leibkondadele.

USA eelarvedefitsiit on olnud vaieldavaim üleilmsete tasakaalustamatuste näitaja. Viie aastaga on USA imanud enam kui 2 miljardit dollarit päevas teiste riikide sääste, sest siseriikliku laenu soetamine enneolematus ulatuses on võimaldanud leibkondadel kulutada rohkem, kui nad teenivad. Laenamine oli eriti atraktiivne, sest kinnisvara ja aktsiate hinnad jätkasid tõusu, intressid jäid madalaks ja finantsturgude edukad uuendajad suutsid investoreid veenda, et nad suudavad riske hallata.

Ülejäänud maailma saatus sõltub reageeringuist lahtirulluvale finantsrahutusele.

Keskpankurid on finantssüsteemi süstinud üle 300 miljardi dollari, alandanud erapankade laenude protsenti ja teatanud, et see jätkub, kuni saabub rahunemine. Sellest võib piisata finantsturgude jahutamiseks, kuid see ei heasta rahutuse taga olevaid fundamentaalseid probleeme.

Vaja on koordineeritud strateegiat, et vältida tagasilangust ja stabiliseerida finantsturud. Praegu on liialt rõhku pandud reguleerimisele arenguriikides ja liiga vähe süsteemsetele probleemidele, mis on seotud reguleerimata erakapitalivoogudega.

Ähvardava üleilmse mõõnaperioodi juures pole kokkuhoid globaalse tasakaalu taastamise meetod. Pigem peaks defitsiidis riigid eksportima end tagasi tasakaalu, ülejäägiga riigid importi suurendama. Vaesed riigid vajavad investeeringuid, et säilitada majandusareng. Maailma liidrid peavad kähku tasakaalustama üleilmse nõudluse ja parandama valuutakursisüsteemi juhtimist. Kõik valitsused peavad tegutsema koos mitmepoolsete organisatsioonidega. Koordineeritud tegevus peab pakkuma keskpikki lahendusi, uputamata maailmamajandust järgmisse valulisse langusesse, ja haarama kontrollimatul finantskapitalil sarvist.

P Project Syndicate; www.project-syndicate.org

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing