Majandusteadlane: edukamad ärimehed vaatavad pikalt tagasi

ÄP 25. september 2007, 00:00

"Suurim viga on arvata, et kõik jääb nii, nagu vanasti oli või praegu on. Kui jäljendad kedagi, kes on praegu edukas, siis sa ei ole edukas, sest nemad tegid õigeid otsuseid kümme aastat tagasi," ütles ta eile Ülemiste City Targa Äri seminaril.

Perezi sõnul tuleb õppida kaugemast minevikust, umbes 200 aasta tagusest ajast. "Tehniline innaovatsioon toimub kindlates tsüklites, seni on olnud viis tsüklit," selgitas teadlane.

"Esimene selline oli 1771. aastal alanud töösturevolutsioon, mille märksõnadeks on odav puuvill ja kanalid. 1829. aastal tegi ilma odav süsi, arenes raudtee ja post. 1875. aastal hakkas arenema inseneriteadus, elekter, keemia jne. 1908. aastal tegi ilma masstootmine. 1971. aastast võime täheldada infotehnoloogiaajastu algust. Järgmine on tõenäoliselt bio- või nanotehnoloogia. Kuid praegu oleme infotehnoloogiaajastu poole peal ja uueks revolutsiooniks on vaja sarnast läbimurret, nagu odav mikrokiip oli infotehnoloogia alguseks," seletas ta.

Iga faas on toonud uue infrastruktuuri ja uued odavad sisendid, nagu praegu internet ja mikrokiip. Ka on igal ajastul oma äritavad ja moderniseeritud on vanad tööstusharud. "Näiteks on infoajastul masstootmine asendumas paindliku tootmisega, ettevõtte juhtpüramiidid asendunud avatud võrguga, toormaterjalide töötlemine on asendanud ajutööga, inimressursist on saanud inimkapital," tõi ta näiteid.

Perezi teooria kohaselt jaguneb iga innovatsioonitsükkel kaheks: toimub revolutsioon, millele järgneb saavutatu kasutusele võtmine ja teistesse harudesse levimine. "Infotehnoloogia ajastu revolutsioon on toimunud, infrastruktuur on loodud. Ka kahe faasi vaheline tüüpiline mull lõhkes 2000. aastal. Nüüd oleme astumas rakendamise faasi, kus kõik infotehnoloogia alane jõuab muudesse valdkondadesse," selgitas ta.

"Ka peaks rakendusfaasis turufookus nihkuma jõukatelt inimestelt kõigile. Masstoodangu õitseajal olid mikserid ja röstrid kõigis USA kodudes, igas hoovis seisis auto," ütles Perez, kelle meelest on üks õitsengu tunnuseid vaesuse vähenemine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing