Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pühendumine ja edukus käivad käsikäes

    Näiteks Ea Velsvebel-Greenwoodi ja Stephen Greenwoodi GoodKaarma seebifirmat ning turismitalu tullakse uudistama lähemalt ja kaugemalt, veendumaks vanasõna "Julge algus on pool võitu" õigsuses.
    Pärast üheksat aastat mitmel kontinendil mustlasena ringi rändamist tundus Ea Velsvebel-Greenwoodile, et on aeg asuda järgmisele tsüklile elu-kulgemise-spiraalil.
    "Mul tekkis vajadus juurteajamise järele ning eestlasele omaselt süvenes minus aina teravamalt soov kodumaal kanda kinnitada," tunnistab ta.
    "Kui ma Lõuna-Inglismaal Wighti saarel sündinud Steveniga tutvusin, tegin talle ettepaneku, et elame ühe aasta Eestis - siis ta näeb, kes ma olen, milline on minu pere ja mu maa. Aga nüüd on siin kolm aastat justkui lennates möödunud," jutustab eestlanna. "Ideaalis peaks meil, segaperekonnal, teine kodu ingliskeelsel maal olema."
    Kuigi Ea Velsvebel-Greenwood on mitmendat põlve saarlanna, ei pärinud ta talu Kaarmal, vaid nad ostsid selle "kaugjuhtimisel". Maja nägid Greenwoodid elusuuruses alles siis, kui tulid notari juurde lepingut vormistama. Toona oli see paljude juurdeehitistega ja eterniitkatusega hoone üsna vana ja väsinud näoga. "Aga me nägime selles potentsiaali ja nõnda hakkasimegi rahmeldama," kõneleb energiline majaperenaine.
    Enne kui eluhoone ja õueala endale praeguse ilme said - rookatuse, seinad uue merelaineid meenutava laudise ja osalise kivikattega, uued aknad ja uksed ning meeleoluka eesaia - tegid noored ära tohutu töö. Kõigepealt lammutasid nad kõik aja jooksul hoone külge poogitud kuurid ja suvi läbi lõõmasid ümber maja seitse lõket, kus põles rämps ja kõlbmatu kola.
    Aga Greenwoodid tahtsid talve oma kodus üle elada ja ettevõtlusega alustada. Enne Eestisse tulekut olid nad pika nimekirja koostanud, millega võiksid moekunstnik Ea ja usuteadust tudeerinud muusik Stephen siin tegeleda. "Ideaalis tahtsime valmistada ökoloogilisi tooteid, mida saaksime oma kodus Kaarmal teha. Need soovid kahandasid loetelu palju väiksemaks," selgitab ettevõtlik naine. Viimaks tõrjus ökoseep kõrvale kõik teised kandidatuurid, sest see on Euroopas nõutud ja Eesti oli just astunud Euroopa Liitu.
    Esimene seebitegu ei unune. Tol palaval lammutamise-suvel pani Ea, kes nägi maskis ja pikkades kinnastes kui terrorist välja, katla lõkkele ja vedas Inglismaalt kaasa toodud raamatust sõrmega järge. "Ma teadsin, et taimerasv tuleb potis üles sulatada ja teatud temperatuuril sellesse seebikivi lahus valada. Õpetuses toonitati, et eeterlikke õlisid, lilleõisi ja teisi lisandeid võib juurde panna alles siis, kui seebimass on teatud voolavuse saavutanud. Segasin tunnikese, teise veel ja mõtlesin, et see on kõige hullem äriidee maailmas - kuhu me niimoodi jõuame!" meenutab ta.
    Siin peab mingi nüanss olema, mõtles ta toona ja otsustas asja edasi uurida. Tuli välja, et saumikser lööb viie minutiga seebimassi paksuks.
    Kui esimesed GoodKaarma seebid kuivasid kättesattunud plastkarpides, siis nüüd on neil konkreetsed puidust vormid ja seebid tulevad kenasti kandilised, neid on mugav karpidesse pakkida. Pakendki on edasi arenenud. GoodKaarma brändi, milles on juba 13 seebisorti, turustab firma kaunilt disainitud (valminud koostöös Ain Varesega) ja ribakoodiga ning seebi koostist avavate ladina ja vastava maa keelsete tekstidega (trükitud naturaalsete värvidega Tartu trükikojas Triip) taastoodetud paberist karpides.
    Seepide välimus võlub inimesi nagu nende valmistajate lugugi. Sügisest kevadeni käivad Greenwoodid messidel seepe tutvustamas ja uusi kontakte sõlmimas. Praegu müüakse nende seepe kõikjal Eestis, aga ka Inglismaal, Iirimaal, Rootsis ja Soomes.
    Suurlinna messimelus on raske ette kujutada, et neid hinnatud seepe keedab Ea oma avaras köögis kümneliitrises roostevabast kastrulis. Ruumis, mis korra poolest meenutab apteeki, vaid must lagi ja väärikas palksein viitavad vanale rehielamule. Laudadel ja riiuleil puitvormides kuivavad seebid lennutavad meeldivaid lõhnamolekule. Võimatu on lemmikut valida, sest igaüks neist levitab põnevaid aroome.
    Seebivalmistamise saladusi tutvustavad nad ka rahvale. Riigilt starditoetust taotledes ei osanud Greenwoodid koolitusi üldse välja pakkuda. Algul laiendasid nad vaid sõprade ja tuttavate silmaringi, nüüd käivad agarasti neil kursustel Saaremaad külastavad turistid, kes tahavad kogeda uut või unustatud vana.
    Ea ja Stephen jagavad teadmisi ökoseepidest, nende mahetoormel põhinevatest komponentidest ja valmistamisviisist ka oma kingitustepoes. Endine muldpõrandaga rehielamu laudaosa on nüüd valgusrikas galerii, kus seepidele lisaks pakutakse klaasehteid, pajupliiatseid, minigraafikat jms.
    Omajagu vaatamist pakuvad õue rajatud installatsioonid, enne tagasiteele asumist või GoodKaarmaga tutvumise alustamist saab keha kinnitada väikeses aiakohvikus. Kogu sortiment (tee, kohv, õlu, vein, küpsetised jms) on pärit mahetootjatelt üle maailma. Kui suvel on turismitalu avatud iga päev, siis sügisel tasub enne maad kuulata, kas pererahvas on külaliste vastuvõtuks valmis.
    Sest kooliajal õpetab Ea kord nädalas Kuressaare erakunstikooli Anne moestuudios, Stephenil tegeleb uute ärikontaktide sõlmimisega ning toodangu müügi korraldamisega. "Nüüd algab see aeg, kui keedame seepi, kavandame uusi tooteid ja katsetame neid," märgib Ea.
    "Eestis on erakordne tunnetada, kuidas aastaaegadel on nii suured erinevused. Sa koged kõiki nelja väga intensiivselt ning kuidas neil kõigil on oma ilu. Ma ei unusta eales ühte märtsikuud, kui just mu sünnipäevaõhtul oli terve taevalaotus virmaliste tantsu täis!" meenutab Stephen.
    Paigavaimu kujundavad inimesed - ja Greenwoodid oskavad seda elamuslikult teha. Selles võite järgmisel suvel Kaarmal, Kuke külas ise veenduda.
    Seepe pealinnas turustava OÜ Loodusjõud juhataja Ave Oidi sõnul on kodumaised GoodKaarma seebid väga kõrge kvaliteediga puhtad loodustooted. "Ostjaid võluvad need ökoloogilised, mõnusate lõhnadega seebid. Neil on laheda stiiliga pakendid ja kindlasti mõjutab tarbijaid ostmisel teadmine, et seebid on toodetud Saaremaal."
    GoodKaarma külastus suvisel maakonnavisiidil Saaremaale oli kahtlemata üks meeldejäävamaid elamusi. Miks? Aga kui tihti te kohtate inimesi, keda kohe esimesel korral oma koju külla kutsute? Just nii juhtus meiega Ea ja Stephen Greenwoodi juures. Ma olen alati arvanud, et kui inimesed teevad midagi suure armastusega, tuleb see igal juhul hästi välja. Ega seebi tegemine olnud nende pere unistuste väljakutse. Nad lihtsalt otsisid sobivaimat tegevust, mis loodusega kooskõlas looduses eneses äraelamist võimaldaks. Seejuures analüüsides kümneid erinevaid asju, mida toota või kasvatada. On imetlusväärne, kuidas selles pereettevõttes on emotio ja ratio tasakaalu leidnud: täpselt läbikalkuleeritud ja pikaajaline äriplaan, mida viiakse ellu harvaesineva kire, avaluse ja rõõmuga.
    Minu meelest on GoodKaarma Eesti ettevõtluse ideaalmudel - kvaliteetset nišitoodet kõikjale Euroopas turustav firma, mis peab tähtsaimaks looduse hoidmist, mahetootmist, kohalikke kultuuritraditsioone ning kogukonnas elamist. Ma ei jaga nende inimeste imestust, kelle meelest on imelik kolida Londoni Cityst Saaremaa metsa seepi keetma. Suure kultuuripealinna energia on võrreldav vaid metsikust loodusest saadavaga. Kuid viimane on võimsam. GoodKaarma teab seda ja jagab kõigile, kes neid kohtavad.
    Fotod: Meeli Küttim
    Autor: Tiina Kolk
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.