Toidulisand aitab vormi hoida

Signe Sillasoo 28. september 2007, 00:00

Fitness.ee peatreener Ott Kiivikas soovitab eelistab eelkõige ikkagi tavatoitu: "Neile, kes ei leia motivatsiooni katta tavatoiduga enda energiavajadus, soovitan kiirsöögi asemel toidulisandeid."

Sama meelt on ka Eiselt Research OÜ esindaja Robert Nool. "Tihtipeale on väheaktiivsete inimeste söögivalik kiire elutempo või mõne muu põhjuse tõttu liiga kesine. Siis tulebki võtta appi spetsiaalselt välja töötatud lisandid, et rikastada ka tavainimese toidulauda toitainetega, mida nad vähese ning ühekülgse toitumisega piisavalt ei saa."

Nool ja Kiivikas soovitavad toidulisandit tarbida peale suuremat füüsilist koormust, et peatada selle abil treeningu käigus tekkinud lihasvalkude lagundamine ja anda tõuge taastumisprotsessi käivitumiseks.

Lisandite kasutamine on väga individuaalne, optimaalne oleks tarbida neid 1-2 korda päevas.

Sportlabi esindaja Kristo Galeta viitab, et toidulisandite tarbimist ei tasuks alustada enne täisikka jõudmist, mil inimorganism on välja arenenud.

Galeta väitel aitavad toidulisandid tagada hea taastumis- ja töövõime ning täiendada toiduvalikut, kuna paratamatult ei saa inimene toidust kõike vajalikku kätte.

"On olemas ka spetsiaalseid lisandeid, mis asendavad tavalise toidukorra," nendib Galeta ja tõdeb, et antud tooted on ideaalsed neile, kel soov alandada kehakaalu. Ka Kiivikase ja Noole sõnul on mõningaid toidulisandeid sobilik tarbida kui toidukorra asendajaid.

"Kui vahel lihtsalt ei ole aega süüa ning inimene ei soovi, et organism toiduainetenälga jääks, tuleb asi lahendada kiiresti ning mugavalt, toidulisandite abiga," mainib Nool.

Toidulisanditesse ei tasu kindlasti suhtuda kui tervist kahjustavasse keemiasse. "Lõpuks on need ju ikkagi samad toitained, mida me söögiga saame, lihtsalt kontsentreeritud kujul," selgitab Nool ja rõhutab, et tegelikult on igapäevaselt tarbitav šokolaad tänu säilitusainetele, töödeldud rasvadele ja maitse-, värvi- ja lõhnaainetele suurem keemia kui mistahes toidulisand.

Toidulisandite tarbimisega ei maksa liialdada, sest ületarbimine võib pikema aja jooksul kahjustada neerude tööd ja mõjuda organismile koormavalt.

Nende manustamisel on märksõnadeks tasakaalustatus, mõõdukus, vajadusele vastavus ja mitmekesisus.

Kätrin Karu, toitumisspetsialist
Toidulisandite tarbimine võib olla vajalik periooditi, kui koormus on suurem. Kui tavainimene sööb tasakaalustatud ja vaheldusrikast toitu, siis peaks saama sealt kätte kogu vajaliku energia ja toitained ning lisa tarbimine pole vajalikud.

Kindlasti ei ole toidulisandeid ilma arsti ettekirjutuseta vaja tarbida lastel. Täiskasvanutel ei ole samuti soovitatav neid tarbida pidevalt, vaid ikka kuuridena. Enne kui lisada menüüsse toidulisandit, tuleks olla kindel, et toiduvalik on piisavalt mitmekesine ja tavatoiduga kombineerides sama head või isegi paremat tulemust pole võimalik saada.

Energiarikaste toidulisandite kasutamisel võib soovitud vormi paranemise asemel hoopis kaal kasvada, kui ei osata õigesti hinnata kulutatud energia ja vajaliku toidulisandi vahekorda. Liigse toidulisandite tarbimise tõttu võib organismis tekkida mõne vitamiini või mineraali küllus.

Jaana Pikalev, harrastussportlane
Toidulisandit kasutan seepärast, et saan sealt kõik vajalikud toitained kätte. Samas asendab see ka toidukorda, kui ma mingil põhjusel näiteks süüa ei jõua.

Tarbin toidulisandeid alati õhtusel ajal peale aktiivset treeningut, et saada sealt kätte kõik vajalikud lihasetaastusained ja valgud. Rasvapõletus toimub trennis, sellele järgneb taastus. Kodus ei ole ka pärast vaja näksimist otsida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing