Eramuturul käib vilgas tingimine

Olavi Leok 01. oktoober 2007, 00:00

Õige pole üldlevinud seisukoht, et majaostjad on otsa saanud. Ostuhuvilised vaatavad lihtsalt hoolega, mis turul toimub ning püüavad tabada õiget hetke ostu sooritamiseks.

Peamine majaostjate taktika on hinnakauplemine. Väljaarenenud ja hinnatud piirkonna üksiku eramu hinnatingimine ei pruugi loodetud resultaati anda, sest hea kaup ostetakse ikka ära ning venitaja võib ise sellest ilma jääda. Uutes arendusprojektides, kus pakkumisi on korraga kümneid maju, võib see ka toimida - siiani veel kõrgete hindadega maju müüa püüdvate arendajate närvid pole terasest ning mõningase viivitamise järel tullakse tihtipeale ka hinnalangetamisettepanekuga kaasa.

Samas lähevad ostjad aeg-ajalt juba ka üle hea maitse piiride.

Usutakse seda, mida ajakirjanduses väidetakse - kuna teatud objektide hinnad kukuvad, eeldataksegi automaatselt, et hind peab langema igal objektil. See on aga täiesti vale lähenemine. Esikaaneuudised pealkirjadega "Langus 30 protsenti" on ülepaisutatud ja räägivad erandjuhtumeist. Seda ei saa laiendada linnaruumi.

Arvestatav langus on turul juba toimunud - võime väita, et eramute hinnad on langenud juba kuni 15 protsenti. Suurem langus leiab aset vaid n-ö harju keskmiste, standardsete objektide ning ebanormaalselt kõrge alghinna puhul. Meie majanduse olukord pole nii kehv, et hinnalangus peaks olema mitmekümneprotsendine, nagu suuremate kriiside ajal Soomes või Rootsis juhtus.

Taastunud on kinnisvaraturu põhiprintsiip - maksab asukoht, asukoht ja veelkord asukoht. Kui veel aasta tagasi oli määravamaks objekti vanus, kõigil oli vaja ilmtingimata soetada endale uhiuus maja või korter, ei väärtustatud objekti arhitektuurilist omapära ega siseviimistlusematerjalide kvaliteeti, siis nüüd müüb end just selline toode, mis teistest eristub. Hinnatakse taaskord piirkonnasisest paiknemist, transpordiühendusi, kaupluse, lasteaia ja kooli lähedust. Samas ei saa öelda, et majad, mille asukohtvõi omadused ei vasta eelpoolloetud tingimustele, võivad muutuda oluliselt odavamaks. Headele parameetritele vastava eramu puhul on aga edasist hinnalangust oodata narrus.

Lõppenud on ka kunagine eufooria, et uus kodu tuleb osta endale kohe. Kiiret enam pole, müüjaid on rohkem kui ostjaid ning see on võimaldanud taas väärtustada kodu juures tasakaalustatud ostuotsust.

Samas võib tuua näiteid, kus ka kallite objektide puhul sooritatakse ostuotsus ülikiirelt.

Selliseid näiteid võib tuua mitmeid. Igatahes kehtivad kaks soovitust. Esiteks ei ole põhjust sobiva kinnisvaraobjekti ostuotsust mõttetult venitada. Teisalt tasub alati kompida müüja kompromissivalmidust hinna suhtes. Kauplemine on viimaste aastate osturalli taustal ehk veidi võõrastav, kuid see võib säästa sadu tuhandeid kroone, mis kuluksid marjaks ära näiteks mööbli ja sisustuse soetamiseks.

Ka eramumüüjatele on mul üks soovitus - praegusel turul pole põhjust hakata võimatut püüdma, määrake õige alghind ning tehing võib toimuda oodatust oluliselt varem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing