Indiaanitelk Sõmeru kandist

Väinu Rozental 01. oktoober 2007, 00:00

Nädal tagasi lappavad naised Rakvere lähedal Sõmerul asuvas tsehhis kokku suurt, ligi sajale inimesele mõeldud üritusetelki. Viis minutit ja kergkruusakotti meenutavas pambus on müügivalmis telk, mis kannab järjekorranumbrit 73. Kui arvestada ka väiksemaid, 5-9 inimest mahutavaid matkatelke, on Multi Margeri õmblustsehhis kuue aasta jooksul valminud kokku 6160 Tentipi kaubamärki kandvat telki.

Multi Marger hakkas telke õmblema pärast seda, kui ühel 2001. aasta oktoobripäeval astusid ootamatult uksest sisse Rootsi saatkonna atašee koos Rootsi perefirma Moskoselkatan AB omaniku Bengt Grahniga. "Grahn otsis Eestist allhanke tegijat ja meie puhul imponeeris talle see, et lisaks õmblustsehhile oli meil ka puidutsehh, kus nüüd toodetakse telkidesse sobivaid kokkupandavaid laudu-toole," meenutab Multi Margeri ainuomanik ja juhataja Rainer Miltop.

Miltopi sõnul on vigvami- ehk püstkojakujuline Tentipi telk ainulaadne maailmas ja patentidega kaitstud. "Telki on imelihtne püstitada ja selles ei pea ringi roomama, vaid saab normaalselt püsti seista," kutsub Miltop õmblustsehhis asuvasse näidistelki sisenema ning demonstreerib, kuidas telgi tipus olevad tuulutus- ja ahjukorstna avaused lahti-kinni käivad.

Kuigi Sõmerus õmmeldud Tentipi telgid jõuavad Rootsi tellijafirma kaudu paljudesse Euroopa riikidesse, on Eestis müüdud vaid paar telki. "Peame läbirääkimisi selle nimel, et saaksime alates uuest aastast edasimüügiõigused kõigis kolmes Balti riigis," lisab Miltop.

Telefonikõne mitmesse müügi või rentimisega tegelevasse ettevõttesse annab üllatava tulemuse - keegi pole Tentipi kaubamärki kandvatest telkidest midagi kuulnud. Sama tunnistab ka telgitootja, Multi Margeri sisulise ainsa konkurendi OÜ Hilleberg Eesti juhataja Juta Heinvee.

"Nende koonusekujuline telk on ilmselt rohkem mõeldud seiklus- või elamusmatkaks," kommenteerib Heinvee, kui on mõnda aega jõudnud tutvuda kättejuhatatud kodulehega internetis. "Sellise konstruktsiooniga telgiga väga tuulisesse kohta vist ei läheks - võtab äkki tipu pikali."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing