Festivalidel hea minek

Martin Hanson 04. oktoober 2007, 00:00

Erandiks on Leigo Järvemuusika, mis järgmisel suvel võib ära jääda.

Suve vingemaid üritusi Rabarock sai sel aastal kokku 13 000pealise publiku. Rabarocki meediajuhi Reno Hekkonensi sõnul on Rabarocki õnn olla suve esimene suurüritus. "Kui festival on hästi tehtud ja esinejad head, tuleb inimesi murdu," räägib Hekkonens.

Ka klubimuusika suurüritust Airport Jami korraldanud Hekkonens lisab, et rokkfestivaliga samal nädalalõpul toimunud reiv tõmbas kahel päeval kokku 16 000 inimest. Mõlemad üritused teenisid kasumit.

"Ma ei saa öelda, et folkmuusika inimesi kokku ajab. Inimesi, nagu näitavad kõigi festivalide numbrid, jätkub igale poole," mainib Viljandi Pärimusmuusika Festivali pealik Ando Kiviberg. Ta lisab, jälgides ise töömeeste toimetusi uue Eesti Pärimusmuusika Keskuse kallal, et uuel aastal tuleb piirata piletite hulka.

"Me peame kasvama kvaliteedilt, mitte kvantiteedilt. Lisaks ei taha siia kontingenti, kes ennast kontaktituks jooma saabuvad," lisab Kiviberg.

Kiviberg loetleb, palju festival maksab: infrastruktuur 1-2 miljonit, honorarid 700 000, majutus ja toit teist sama palju. "Et ei arvataks, nagu Kiviberg raha tasku ajaks: kõik, mis jääb festivalist üle, läheb palkadeks," kinnitab Kiviberg.

Õllesummeri peakorraldaja Marje Hansar nendib, et ka nemad ei sea eesmärgiks suurt kasumit. "Vaatamata teenuste kulude kasvule ei ole me tõstnud piletihinda samas proportsioonis," räägib Hansar.

Jõgevatrefi korraldaja Igor Ellissoni sõnul ei saa motokogunemist teiste üritustega ühte ritta panna. "Trefile tulevad motomehed, kellel soov omasugustega kokku saada. Suvalise automehe saadame kohe minema," räägib Ellisson. Majanduslikult on Jõgevatreff nullis.

Leigo talu peremees Tõnu Tamm ütleb, et seekordne Järvemuusika oli seni suurim. "Kolmel päeval käis 12 000 inimest," sõnab Tamm. Järgmisel aastal tõenäoselt Järvemuusikat ei ole: Tamm ei jõua kahjumiga asja ajada.

"Tavaliselt loetakse kokku külastajad, korrutatakse suurima piletihinnaga ning ahhetatakse, et kurja, kus saavad alles rikkaks,"seletab Tamm.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing