Tallinna esiplaneerijaks sai sama valdkonna ettevõtja

Koit Brinkmann 04. oktoober 2007, 00:00

"Edaspidi võib igaüks vaadata, kas TTV Projekt & Ehituse tööd lähevad kiiremini läbi või mitte. Kui see peaks nii olema, siis võib tulla ja seda mulle ka öelda," ütles Õispuu. Ameti uue juhi sõnul teavad kõik, kaasa arvatud linnapea, et see firma tal on, ning mingit huvide konflikti siin küll ei ole.

Mullusest aprillist, kui Õispuu asus toonase Tallinna abilinnapea Toomas Vitsuti nõunikuna linna palgale, on tema firma detailplaneeringutöid volikogu ning linnavalitsuse tasandil kinnitatud 16 korral. Õispuu, kelle juhtimise all uues ametis on ka detailplaneeringute teenistus, on firmas osanik.

Tallinna linnavolinik Nikolai Stelmach (IRL) taunis olukorda, kus ühel ameti juhil on firma, mis pakub sama valdkonna teenust. "Ilmselgelt on tegemist järjekordse jokk-asjaga," märkis ta.

Abilinnapea Taavi Aas ütles, et Õispuul kui mitmete komisjonide liikmel tuleb kindlasti end taandada aruteludest ning otsustustest, mis puudutavad tema firmat.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhatajaks kandideeris linnavalitsuse teatel neli inimest. Samas lekkis juba juulis Keskerakonnast infot, nagu oleks Õispuu saamine kohale juba ette teada.

Õispuu pole sugugi uus inimene linnavalitsuses. Viimase paari aasta jooksul on ta jõudnud olla abilinnapeade Toomas Vitsuti, Taavi Aasa ning Eha Võrgu nõunik elamu- ning maaküsimustes. Mees on olnud viimasel kahel aastal ka Tallinna linnavalitsuse ajutise komisjoni liige, mis lahendab maaga seotud küsimusi.

"Linnaplaneerimine ongi läbirääkimine ja kokkulepete sõlmimine," iseloomustas Õispuu oma töövaldkonda.

2002. aasta lõpus vaidles linn BREMiga 135 miljoni kroonise trahvinõude üle, mille linnavalitsus määras selle eest, et BREM oli Tallinna Küttele ja Tallinna Veele maksmisega viivitanud.

Nimelt nägid nn majavalitsuste erastamislepingud ette võimalust määrata iga kord 3 miljonit krooni trahvi, kui sooja või vee eest maksmisega viivitatakse.

Linnavalitsuse poolt tegeles vaidlusega toonane abilinnapea Toomas Vitsut, BREM Halduse juhatuse liige Toomas Õispuu oli läbirääkimistelaua taga teisel pool.

2003. aasta kevadel loobus linn nõudest. Õispuu põhjendas tookord Äripäevas 135 miljoni kroonise nõude sisulist kinkimist linna poolt BREMile vajadusega säilitada konkurents. "Linn sai aru, et oleme täitnud oma kohustusi ja konkurents turul on vajalik," lausus Õispuu.

Juba kaks aastat hiljem, 2005. aasta aprillis sai Õispuust Vitsuti nõunik.

Sama aasta maikuus registreeriti Vitsuti ning Õispuu osaühing Eastern Shipping Group. Firma tegeleb laevade prahtimisega, paraku mitte eriti edukalt, sest eelmise aasta müügikäive piirdus 76 000 krooniga ning kahjumit kogunes tervenisti 120 000 krooni.

Õispuu nimi on figureerinud ajakirjanduses nii Harju tänava kinnistute ostmise kui ka Kopli liinide ning Pae karjääri konkursside ajal.

Samuti tegeles ta Vabaduse väljaku parkla küsimustega. Viimane suurem tehing, millega Õispuu tihedalt kokku puutus, oli Raadiku elurajooni korterite rentimine linnale.

Kõigi nende tehingute korraldamisega on kaasnenud kahtlusi ja hulgaliselt küsimusi. Viimati vaidlustas üks pakkuja, P & R Investments OÜ, Raadiku munitsipaaleluruumide hanke konkursi tulemused, mille järgi selle võitis OÜ Raadiku Arendus.

Keskerakonna liikmeks sai Õispuu äriregistri andmetel 2002. aasta juuli lõpus, kuigi 2003. aasta veebruaris Äripäevas ilmunud artiklis "Tallinn paneb BREMi vastu suunatud nõude kalevi alla" väitis toonane BREM Halduse juhatuse liige Õispuu: "Viisin küll avalduse (erakonna liikmeks astuda - toim.), kuid osutusin ebasobivaks kandidaadiks."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing