Ebakindlus võib investoreid peletada

Anne Oja 05. oktoober 2007, 00:00

Eesti Maksumaksjate Liidu esimees Lasse Lehis avaldas konverentsil esinedes arvamust, et see, kuidas Eestis dividende maksustatakse, jõuab lõpuks Euroopa Kohtusse.

"Pole tavalise ettevõtja probleem tegeleda Euroopa Kohtu lahendite võrdlemisega ja otsustamisega, kas tulumaks on kinni peetud või mitte. Ma täpselt ei oska öelda, mis valitsus ses küsimuses otsustas, sest eelnõu veel ei ole. Arvata võib, et vaidlus läheb Euroopa Kohtusse," rääkis Lehis.

Lehise sõnul ei ole praegu niivõrd oluline, kuidas meie asjast aru saame, vaid kuidas eelnõu tõlgitakse teistesse Euroopa keeltesse ja mida teised liikmesriigid sellest arvavad.

"Asjast võidakse aru saada nii, et leping ELiga ei luba meil dividende maksustada. Kui kohtulahend ükskord tuleb, tuleb ilmselt uuesti hakata tulumaksu ümber tegema ja ma ei oska öelda, mida peab ettevõtja tegema, et selleks valmis olla," oli Lehis nõutu. "Võib-olla investorid seni ootavad ja investeerivad Rumeenia kinnisvarasse, kuni asjad Eestiga ühel pool on."

Lehise meelest võiks rahandusministeerium kogu tulumaksuseadust ümber kirjutades ette võtta muudki küsimused. "Avaldasime suvel arvamust, et võiksime näiteks muudatused dividendide maksustamise ja väärtpaberite asjus teha kohe ja kui need on valmis, terviktekst välja töötada," lisas ta.

Liidu vanemjurist Martin Huberg ütles oma ettekandes, et ka erisoodustuse teemaga on nõnda palju probleeme, et sellest on juba piinlik rääkida.

"Vesi ja tualettpaber on muudetud erisoodustuseks. Mida rohkem kihte firma kasutataval tualettpaberil on, seda suurem on töötajale tehtud soodustus ning seda rohkem tuleb maksu maksta," tõi Huberg näite maksuameti seisukohtadest.

Hubergi sõnul võiks erisoodustuse staatusest vabastada nii mõnegi asja, mida praegu Eestis korralikult maksustatakse. Nii võiks näiteks tasemekoolitus olla vaid osaliselt erisoodustus, seda juhul, kui eelkõige töötaja on õppimisest huvitatud.

Praegu on tasemekoolituse eest maksmine tervikuna erisoodustus. Erand on tehtud üksnes julgeolekuasutustele, kes võivad oma töötajate tasemekoolituse ilma erisoodustusmaksuta kuludesse kanda.

Hubergi hinnangul on veider, et Eestis on vabastatud tulumaksukohustusest värskete lapsevanemate kuni 10 000kroonine toetus, samas laieneb sellele sotsiaalmaks ja maksed pensionisambasse.

"Toetame täiendavate sotsiaalsete maksusoodustuste tegemist," kommenteeris Huberg ettevõtjate soovi panustada oma töötajate heaolusse. "On tunduvalt odavam maksta kinni tervisespordikulusid kui ravida pärast töötervishoiuarsti ettekirjutusel töötajate haiget selga," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing