Mihkelson tiris van der Lindeni Venemaa-huvi päevavalgele

Silvia Kruusmaa 09. oktoober 2007, 00:00

Mihkelson tõi eile välja konkreetsemaid väiteid Venemaa meedias avaldatud materjalide põhjal. Nimelt on Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) president René van der Linden Hollandi ettevõtte Noble House Holdingu vaatlejate nõukogu esimees. Tegu on esimese ja suurima Euroopa standarditele vastava tööstuspargiga Venemaal, mis rajatakse Vladimiri oblastisse Sobinski rajooni. Investeeringute kogumaht on umbes 8 miljardit krooni.

Van der Linden on oma ametlikel Venemaa visiitidel külastanud ka Vladimiri oblastit ja paika, kuhu tööstuspark rajatakse. Näiteks pani ta tööstuspargile nurgakivi. "Tõenäoliselt finantshuvisid tal selles ettevõttes pole, aga majanduslikke huvisid võib tal olla," märkis Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul ei tahtnud ta varem materjale esitada, sest vastasel juhul oleksid need "hakanud oma elu elama". Kasutatud on uudistekanaleid, Sobinski tehnopargi kodulehekülge jmt.

Mihkelson kirjutas juba augusti algul oma blogis van der Lindeni võimalikest majandushuvidest Venemaal, millele ENPA president hiljem teravalt reageeris. "Paraku on ta viimasel paaril aastal silma paistnud läbinähtava sümpaatiaga Venemaa suhtes. Kas seda hoiakut mõjutavad ka tema perekonna väidetavad majandushuvid Venemaal, seda teab ta mõistetavalt ise," on kirjas blogi 1. augusti sissekandes.

"Ma ei taha kedagi personaalselt süüdistada," märkis Mihkelson. Ka IRLi liige Andres Herkel ütles, et tegu pole süüdistusega, vaid pigem küsimuse tõstatamisega.

Mihkelson juhtis tähelepanu ka mais vastu võetud ja 1. oktoobril jõustunud ENPA resolutsioonile, mis käsitleb huvide konflikti. Resolutsioon osutab tähelepanu euroopalikule tavale, mille järgi peaksid poliitikute huvid olema läbipaistvad ja majanduslikud huvid deklareeritud.

Van der Linden teatas eile, et ta pole kunagi olnud rahaliselt seotud ühegi Venemaa ettevõttega ega ole kuulunud ühegi ettevõtte juhtorganitesse, millel on Venemaal majanduslikke huvisid. Samuti pole ta saanud raha oma tegevuse eest Venemaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing