Silmus tõmbub koomale

Aivar Hundimägi 10. oktoober 2007, 00:00

Tuiksoo ütles eile pärast kapos käiku, et kahtlustel pole alust ja et ta pole uut eluaset saanud. Tuiksoo sõnade kohaselt otsis ta endale küll uut elamispinda, sest seni elas ta üüripinnal. Ta võttis büroodelt pakkumisi, aga valikut ei teinud.

Tuiksoo oli nördinud, et tema eluaseme otsimine on meelevaldselt seotud maavahetustehingute uurimisega.

Küsimusele, kas tema puhul võib olla tegemist sama skeemiga, millega Tallinna kommunaalameti juht Ain Valdmann endale Pärnus korteri sai, vastas Tuiksoo: "No kuulge, mingit tehingut pole toimunud."

Eesti Ekspress kirjutas, et Valdmannil õnnestus Merko Grupi tütarfirmalt osta soodsa hinnaga korter Pärnus. Selleks sõlmis ta nn optsioonilepingu, mis tähendas, et korteri eest ei pidanud ta alguses maksma sentigi. Samas sai ta seda kasutada ja tal oli võimalus soetada korter hiljem kinnisvarabuumieelse hinnaga.

Tuiksoo kinnitas, et tal pole kellegagi sõlmitud mingisuguseid kokkuleppeid endale eluaseme soetamiseks.

Eesti Ekspressi andmetel oli põllumajandusministeeriumi uute rendipindade otsimine järjekordne näide Rahvaliidu ja Eesti suurima ehitusfirma Merko Grupp lähedastest suhetest.

Põllumajandusministeeriumi avalikus dokumendiregistris on viide ministeeriumile eelmise aasta 27. septembril saadetud kirjale, milles Merko kontserni tütarfirma E.L.L. Kinnisvara tegi ministeeriumile uue kontori jaoks "täpsustatud üüripinna pakkumise". Kiri ise on salastatud.

E.L.L. Kinnisvarast ei õnnestunud Äripäeval eile kommentaari saada. Firmast paluti küsimused saata kirjalikult, aga märgiti, et kuna ettevõtte juhid on komandeeringus, siis tõenäoliselt samal päeval vastuseid ei saadeta.

Tuiksoo sõnul ei olnud tema uue hoone otsimisega ministrina üldse seotud. Sellega tegelesid ametnikud. "Minu jaoks ei olnud see ministrina prioriteetne teema," kinnitas Tuiksoo.

Tema sõnul ühtegi firmat uue büroohoone otsimisel välja ei valitud, sest sellega tegelenud ametnike sõnul ükski firma ei kvalifitseerunud. Samuti ei nõustunud Tuiksoo väidetega, et uute rendipindade otsimine käis avalikkuse eest varjatult.

Küsimusele, kas ta on võtnud altkäemaksu, vastas Tuiksoo eitavalt. "Sellist asja ei saa olla, minu tegevus on täiesti läbipaistev," kinnitas endine minister. Ta polnud nõus ka ütlema, keda uurimisorganid kahtlustavad talle altkäemaksu andmises.

Meedia on kajastanud Merko Grupiga seotud firmade ja Rahvaliidu liikmete tehinguid. Küsimusele, kas ka Tuiksoo puhul kahtlustavad uurijad mõnda Merko Grupiga seotud firmat või isikut, vastas Tuiksoo, et tema andis eile uurijatele lubaduse uurimise sisust mitte rääkida.

"Kuna proua prokurör on nii palju juba uurimise sisust rääkinud, siis küsige seda tema käest," soovitas Tuiksoo.

Tuiksood häiris, et riigiprokurör Laura Feldmanis on tema eilse kapos käigu kohta jaganud meediale kommentaare.

"Kahtlustatavana ülekuulamine oli vajalik, tuginedes seni kriminaalasjas kogutud tõenditele ning vajadusele tagada isikule parem kaitseõigus. Näiteks on kahtlustataval erinevalt tunnistajast õigus advokaadile ja keelduda ütluste andmisest," rääkis Feldmanis aripaev.ee-le.

Tema sõnul ei tähenda kahtlustuse esitamine seda, et esitatakse kindlasti ka süüdistus. "Nn maavahetuste kriminaalmenetluses tõendite ja tunnistajate ütluste kogumine alles kestab," märkis ta.

Kanal 2 saatele "Reporter" ütles Feldmanis, et Tuiksoole esitatud kahtlustus pole otseselt seotud maadevahetusega, vaid selle uurimisel ilmnesid uued faktid.

Eile õhtul kogunes Rahvaliidu juhatus, kes nimetas erakonna liidrite suhtes esitatud kahtlustusi põhjendamatuks.

Kanal 2 andmetel läheb järgmisel nädalal kaposse endine Rahvaliidu esimees Villu Reiljan.

Riigikogu maaelukomisjoni liikme Imre Sooääre hinnangul oleks põllumajandusministeeriumi uue hoone otsimine pidanud olema palju avatum.

Põllumajandusministeeriumi uue hoone otsimise teemat on viimastel aastatel üritanud mitmel korral tõstatada Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Imre Sooäär.

"Et ei juhtuks sarnaseid asju nagu Kalevi vana tehase rentimisega," vastas Sooäär küsimusele, miks ta on olnud sellel teemal nii aktiivne.

Sooäär rääkis, et teda on häirinud see, et uue hoone otsimine on toimunud nii vaikselt. "See on suur asi ja pole mõtet telgi taga otsustada, protsess peaks olema avatum," lisas Sooäär. Oma pärimistele ei ole ta aga ministeeriumist konkreetseid vastuseid saanud.

Praegune põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et ministeerium on kolimisplaanidest loobunud. "Jääme hea meelega Laia tänava majja. See oli mul ministrina üks esimesi otsuseid," lausus Seeder. Tema sõnul ei olnud otsuse ajendiks nüüd avalikuks tulnud kahtlused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing