Ahvatlust pakuvad bürood ja kauplused

Jaana Pikalev 12. oktoober 2007, 00:00

Selliseid soovitusi jagasid Colliers Internationali, Cushman & Wakefieldi ning Newseci investeerimisnõustajaid sel nädalal Münchenis toimunud kinnisvaramessil.

Kinnisvaramessil Real Expo 10. oktoobril toimunud foorumi teema oli Balti riikide kinnisvaraturg.

Newseci esindaja ütles, et huvi investeerida Balti riikidesse on kasvamas. "Investeeringute turul käib ralli. 2005. ja 2006. aastal olid esindatud Skandinaavia, Suurbritannia, Saksamaa investorid ning investeeringute käive oli ligi 350 miljonit eurot," rääkis Newsec Estonia juht Olev-Mait Makk ja lisas, et tänavu on kontoripindadesse toodud juba 700 miljonit eurot toodud ning arvestades hotelli ja logistika arendustega võib turu maht kasvada miljardi euroni.

Colliers Internationali tegevdirektor ja Eesti investeeringute nõustamise juht Ardi Roosimaa tõdes, et kinnisvaraturg on olnud emotsionaalne, kuid emotsionaalsus on vähenemas. "Kui elamuarendus on üle kuumenenud ja toimub hindade korrektsioon, siis on see ainult hea," ütles Roosimaa ja tõdes, et pärast suurt elamispindade ehitamise buumi on näiteks kontoripinnad kiiresti arenema hakanud. Ehkki mõnel pool arvatakse, et praegu kontoripind toodetakse üle, pole see arvamus põhjendatud.

Ent Balti riikidesse meelitab investeerima siiski väga hea geograafiline asukoht. Cushman & Wakefieldi välisturgude meeskonna ja kapitaligrupi partner John Routledge hindab kõrgelt ka modernset pangasüsteemi. "Eestis on ka kõige suurem maaderegister internetis," märkis Routledge ning kiitis ka Balti riikide head ärikeskkonda ning madalaid makse.

"Põhjust jätta investeering Balti riikidesse tegemata pole, pigem tuleb ettevaatlikult uurida, millisesse sektorisse raha tuua," rääkis Routledge, kelle sõnul annavad elamuarenduste ülekuumenemine ja hindade langus 10-15% võimaluse investeerida jaekaubandusse. "Võrreldes Euroopa keskmisega on siin ostukeskuseid endiselt vähem," selgitas Routledge.

Foorumil märgiti ka võimalust investeerida logistikakeskustesse, sest Eesti jääb suurepärasele kaubateedele.

Roosimaa ütles, et Balti riikidesse raha paigutades on võimalik kasumit teenida sama hästi kui Hiinas, aga risk on sama väike nagu Skandinaavias. "Kasumit ei oska küll hinnata, ent head majanduskasvu protsenti arvestades on risk tõepoolest väike," arvas Roosimaa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing