Lõpeb vastutulelike poliitikute aeg

Aivar Hundimägi 12. oktoober 2007, 00:00

Ester Tuiksoo, Villu Reiljani ja Toomas Annuse kutsumine kaitsepolitseisse näitab, et maadevahetuse tehingute uurimine on jõudmas lõpule. Kas aga kõik sel ja tõenäoliselt ka järgmisel nädalal meedias kõlanud kahtlustused õigeks osutuvad, selgub ehk alles mõne aasta pärast.

Ükskõik millega seekordne skandaal ka ei lõpe, on tulevikus äriliidreil palju keerulisem leida vastutulelikke poliitikuid. Ma olen selles kindel.

Maadevahetuse juhtum on sarnane Diveci skandaaliga. Enne kui maksuamet ründas Diveci kontorit ja võttis sealt ära hulga dokumente, oli maksuvabade firmade kasutamine meie äriliidrite seas popp. Igal õigel ärimehel pidi olema mõni offshore.

Diveciga seotud uurimised ning nende kajastamine meedias pani paljud kõrgesti hinnatud äritipud aga piinlikust tundma ning maksuvabade firmade omamine muutus ebapopulaarseks.

Midagi sarnast toimub maadevahetusega seoses. Osal ettevõtjaist õnnestus kasutada ära häid suhteid poliitikute ja/või tippametnikega. Neil võimaldati teha riigiga tehinguid, mis olid riigile kahjulikud ja teisele tehingupoolele kasulikud.

Suhtumise poolest ei erine valitud ringi kuulunud maadevahetajad offshore-firmade kasutajaist. Nendegi tegevus oli suunatud teiste maksumaksjate petmisele. Ja ka maadevahetajad läksid liiga ahneks ja liiga ülbeks ning said seetõttu kõrvetada.

Mõnel inimesel on tõenäoliselt praegu väga sant tunne, aga suurele osale ühiskonnast on maadevahetuse skandaali puhkemine kasulik, sest selle tulemusena Eesti ärikeskkond terveneb ja muutub ausamaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing