Asjatundja ebaõige soovitus võib kaasa tuua kahjunõude

Jürgen Valter 15. oktoober 2007, 00:00

Ajalehed, veebilehed, televisioon ja raadio on täis asjatundjaid või isikuid, kes asjatundjatena esinevad, kes pidevalt lugejatele ja kuulajatele soovitusi ning nõuandeid jagavad.

Seetõttu oleme pidevalt kliendi staatuses, keda nõustatakse ja mingis suunas mõtlema panna üritatakse. Investeerimine ning kinnisvara on praegused põhiteemad. Ühelt poolt on see küll arusaadav, et enda edu nimel väljaütlemisi teatud suunas kallutatakse, kuid kuskilt jookseb piir, mida võib ja mida ei või soovitada.

Arvestades mõne arvamuse kategoorilisust (? la "kinnisvara hinnad ei saa langeda, sest rahvaarv maailmas suureneb"), tekib paratamatult küsimus, kas need nõustajad-asjatundjad oma arvamuste ja soovituste eest ka vastutavad.

Võlaõigusseadus (VÕS) N 1048 näeb ette, et teisele isikule varalises küsimuses ebaõiget teavet või ebaõige arvamuse andnud või teabe või arvamuse, vaatamata uutele teadmistele, parandamata jätnud asjatundja on kohustatud arvamusega tekitatud kahju hüvitama isikule, kes õigustatult uskus, mida asjatundja rääkis, ning usaldas asjatundjat tema kutsealase tegevuse tõttu.

Lihtsustatuna tähendab see, et kui keegi teile varalises küsimuses nõu annab ning teil on põhjust eeldada, et see isik teab, mida ta räägib ja te tema jutule tuginedes teete (või jätate tegemata) mingi tehingu ning see tehing toob teile kaasa kahju, sest nõuanne oli ebaõige, siis on teil õigus nõuda sellise kahju hüvitamist.

Asjatundjatena kvalifitseeruvad ka nn kinnisvaramaaklerid, kes esinevad väidetega stiilis "korter tasub kohe osta, sest enam odavamaks see kindlasti minna ei saa" või "selle krundi saaksite kohe poole kallimalt edasi müüa" jmt.

Rääkimata sellest, et maaklerid peaksid olemuselt olema pigem erapooletud vahendajad, peaksid nad igal juhul hoiduma soovitustest, mille õigsuses nad kindlad olla ei saa.

Loomulikult ei saa ülaltoodut liiga lihtsustatuna mõista. Sellist kahju sisse nõuda on praktikas küllaltki keeruline, sest kahjukannatanu peab tõendama eelkõige seda, et tal oli põhjust uskuda asjatundja nõuannet, millele tuginedes tegi tehingu.

Veelgi enam - iga mõistlik asjatundja välistab oma vastutuse juba eos. Ta selgitab, et antud arvamuse näol on tegemist vaid arvamusega, mis võib, aga ei pruugi, hiljem tegelikkusele vastata.

Niinimetatud investeerimisnõustajad ja muud finantsnõustajad on üldjuhul täpsemad ning välistavad oma vastutuse peaaegu alati stiilis "mineviku tootlus ei garanteeri sama tootlust tulevikus", kuid just paljud kinnisvara "asjatundjad", keda on viimasel ajal tekkinud nagu seeni pärast vihma, jagavad oma soovitusi ja nõuandeid küllaltki heldelt ja kohati ka valimatult.

Ei tea, kas kavalusest või alateadlikult on kasutusele võetud ka sisustamata terminid nagu "kvaliteetkinnisvara", "lisandväärtused", "eksklusiiv" jt. Sellisel juhul on hea hiljem väita: "Aga teie korter ei ole ju eksklusiivkorter!"

Siit soovitus eelkõige kinnisvara asjatundjatele - hoiduda kategoorilistest väidetest ja nõuannetest, ilma endale seejuures selgeks tegemata, et tegelikkuses teil puuduvad paranormaalsed võimed ette näha tulevikku.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing