Kas Annus ajas ausalt äri?

ÄP 16. oktoober 2007, 00:00

Rahvaliiduga seotud maadevahetuste uurimine on jõudnud ärieliidi tippu - Merko Ehituse omanikku Toomas Annust kahtlustatakse altkäemaksu andmises ja usalduse kuritarvitamises. Annus on üks mõjukamaid Eesti ettevõtjaid, kes on oma tegevusega andnud põhjust sellisteks kahtlusteks.

Vallandunud skandaal on vähemalt uuema Eesti ajaloo suurim korruptsioonijuhtum ja selle lõpuni selgitamine annab vastuse küsimusele, kas Annus on ajanud äri ausalt või on rikastunud maksumaksjate arvel tänu võimul olnud sõbralikele poliitikutele.

Siiani pole süüdistust esitatud Annusele ega ka altkäemaksu võtmise kahtlusega üle kuulatud Rahvaliidu esimesele naisele Ester Tuiksoole. Ehkki Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi peab nende kahe juhtumi seostamist vägivaldseks, viivad inimesed need kaks asja kokku küll. Aga jätame selle prokuratuuri otsustada. Ja õigusemõistmise kohtu otsustada, nagu soovitavad nii Annus kui ka Marrandi. Siiski on avalikkuse riivatud õiglustunne saanud mingisugusegi revanši - kõik saksad ei sõida lõpuni tõllas.

Äripäeval võiks asjade käigu üle olla hea meel - on ju majandusleht usutavasti andnud oma artiklitega samuti tagasihoidliku panuse Eesti suurima korruptsioonijuhtumi paljastamisse, viidates äri ja võimu kahtlastele seostele. Kuid ei ole. Hoopis piinlik on, kui jultunult ajavad äri tippettevõtjad ja -poliitikud. Justkui kuuluks Eesti riik neile.

Ei mingit valehäbi - normiks on muutunud poliitikute määrimine ja samasuguse küünilise enesestmõistetavusega osutavad poliitikud ärimeestele teeneid. Tedremäng on käinud aastaid, kindlustades tippärimehele pika tööee ja kopsaka kasumi, tipp-poliitikutele aga püsiva lobi võimutüüri juures.

Võimalik, et Annus ongi see lävepakk, mille taha mõnigi korruptsioonikahtlus (nt Tallinna keskerakondliku võimu Merko kätte jõudnud hanked) on takerdunud ja selle ületamine võib edasi viia juba järgmiste juhtumite avamiseni.

Kaitsepolitsei paistab olevat üle saanud esimesest ehmatusest, et mäng nii kõrgelt käib, ja niidab nüüd ka kõrgelt. Tõenäoliselt on uurimine jõudmas lõpusirgele ja ka Villu Reiljanist saab kahtlustatav. Kuid kaitsepolitseil on praegu suur vastutus. Temast sõltub suurima korruptsiooniskandaali epiloog ja tulevaste proloog.

Jah, tõesti, võib öelda, et süüdi saab mõista ainult kohus. Ent nii kõrgel tasemel tegutsevatel inimestel nagu Reiljan ja Annus peaks olema auasi, et nende tegevuse kohta karme kahtlustusi ei tekiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing