Merko aktsiat võib tabada paanika

Virge Lahe 16. oktoober 2007, 00:00

"Närvilisus kandub kindlasti aktsiahinda. Seda oli näha juba sellest päevast, kui esimene uudis Annuse kutsest kapo juurde tuli. Siis olid pigem müügi poolel kohalikud jaeinvestorid," oli Hansabank Marketsi maakleri Raido Lillemetsa konstateering ja hinnang investorite edasisele käitumisele.

Lillemets oli kindel, et peaks ära ootama homse päeva ja Annuse enda kommentaari. Turg on üleüldiselt negatiivne, mistõttu on raske ennustada, kas uudis müügisurvet annab, lisas ta. Küsimuse peale, kas investor peaks mures olema, kostis Lillemets, et ega see hea ei ole, kui firma äripraktikas kasutatakse ebaausaid võtteid.

"See uudis on võimeline aktsiat suures kaares hüpitama," kinnitas LHV veebitoodete juht Alo Vallikivi. "Maksimaalselt börsilimiidi piires 15%. Siin on siis juba küsimus börsile, kas nad muudavad oma limiiti või mitte," rääkis Vallikivi. Ta märkis, et Merko aktsia on täiesti ebalikviidne, st kord on kauplejatel selle vastu huvi, kord mitte. Vallikivi ütles, et mida kindlasti teha ei tasuks, on paanikas müük, mida võib tihti näha just börsipäeva alguses. "Siis on ostu-müügi ääred nagunii väga õhukesed ja ainuüksi aktsia ostu-müügi noteeringu vahe võib ulatuda 5-6%ni. See tähendab, et kui osta-müüa, on juba 5% kahjumit garanteeritud," hoiatas Vallikivi.

Varasemalt on Vallikivi sõnul fondide huvi puudunud ja tehinguid eriti tehtud pole. Ka tema ütles, et Merko aktsiat on liigutanud just väiksed investorid.

Samas oli veidi teistsugusel arvamusel SEB Eesti Ühispanga maakler Riho Talumaa, kes arvas, et turg jääb homme äraootavale seisukohale. Küll aga möönis ta: "Kui keegi paanitseb, siis on see väikeinvestor." Talumaa ei usu, et institutsionaalsed investorid selle peale müüma asuksid.

Vallikivi rääkis, et eilsetes tehingutes, kui ei olnud veel tulnud uudist altkäemaksusüüdistuse kohta, oli tema jaoks üllataval kombel näha mõningast suuremate institutsionaalsete investorite aktiveerumist. "Praeguselt tasemelt on hakanud aktsia vastu juba teatav huvi tekkima. Aga negatiivne kajastus ei saa seda huvi juurde tekitada, pigem vähendab," mõtiskles Vallikivi.

Talumaa nentis, et kahtlemata langetavad investorid erisuguseid otsuseid. "Osa investoreid otsustavad ka väga eetilistel kaalutlustel. Ma ei usu, et see oleks domineeriv," ütles Talumaa.

Talumaa rõhutas, et olukord on sama nii meie kui ka välisturgudel. Tema sõnul ei ole nii, et meie turud ja ettevõtted oleks teistega võrreldes nii-öelda liiga koledad. Ta tõi välja ka asjaolu, et kui meedias teateil on ettevõtte juht või omanik paha inimene, ei saa tema hinnangul , kes selle ettevõtte aktsiatega kauplevat inimest siiski sundida aktsiat müüma.

Kui möödunud aasta 4. oktoobril korraldas kapo Merko Ehituse ruumides läbiotsimise, kukkus ettevõtte aktsia seitse protsenti.

Kirjutasin enne Ekspress Grupi börsile minekut ajalehes Äripäev arvamusartikli selle kohta, et ettevõtte aktsia üks olulisemaid riskifaktoreid on suuromanik Hans H. Luik.

Ehkki Ekspress Grupp on Tallinna börsile kuuluvate ettevõtete hulgas kõige kontsentreerituma omandusega ettevõte, on suuromaniku risk liiga kõrge peaaegu kõigi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete puhul. Liiga palju on Tallinna börsil noteeritud ettevõtteid, kus saame tõmmata võrdusmärgi ettevõtte ja suuromaniku vahel.

Risk ei seisne üksnes selles, et ettevõtte suuromanik võib saada kriminaalsüüdistuse. Oht seisneb nii võimalikus võimu kuritarvituses kui ka võimalikus inimlikus eksimuses. Ka suuromaniku tehtud vale otsus võib aktsionäridele kalliks maksma minna. Merko Ehituse aktsia on börsil oldud kümne aasta jooksul investorite vara kahekümnekordistanud. Suuromaniku liig suur mõju on muutnud seni ülihea investeeringu riskantseks. Sama võib juhtuda ka teiste Tallinna börsil noteeritud aktsiatega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing