Ilutulestik paneb peole särtsaka punkti

Mari Hiiemäe 17. oktoober 2007, 00:00

Ruf Ilutulestikud ASi direktor Hannes Närepi sõnul on ilutulestiku tellimine suvepäevadele ja firma sünnipäevadele üsna tavaline. "Ilutulestik käib ka uute tootmishoonete avamise juurde," ütleb Närep.

Rufi kvalifitseeritud pürotehnikutel tuleb suve jooksul ette valmistada kolm-neli tuleetendust päevas, talvel mõnevõrra vähem - kaks-kolm tükki nädalas.

Suuremaid ettevõtteid, kes tegelevad ilutulestike korraldamise ja pürotehniliste materjalide maaletoomisega, on Hansa ilutulestikud OÜ tegevjuhi Kalle Tüüri kinnitusel neli. Lisaks Rufile ning Hansa ilutulestikele nimetab Tüür veel ka Ilutulestiku keskus Arnika OÜd ja FireStudio OÜd.

Lisaks eelnimetatud firmadele pakub teenuseid veel teist samapalju pisemaid ettevõtteid, kellel aga pole loetletutega võrreldes nii suures mahus materiaal-tehnilist baasi.

"Kui rääkida neljast suuremast, siis ma arvan, et need ettevõtted saavad küll kõigega hakkama," ei tõsta Tüür ühtki teenusepakkujat teistest kõrgemale.

Igas nimetatud firmas on tööl spetsialiseerunud pürotehnikud, kes suudavad plaanitud tuleprojekte kvaliteetselt ja turvaliselt ellu viia.

Tellija jaoks tähendab see, et põhimõtteliselt võib samalaadseid töid tellida kõigilt neljalt oluliselt tegijalt. Iga konkreetne ilutulestik sünnib pürotehniku oskuste ja kogemuste ning tellija esitatud ideede summana ning see teostatakse kõiki vajalikke nõudeid arvestades.

Närepi sõnul tellivad Eesti ettevõtted ilutulestikke enim sellistele pidustustele, kuhu on kohale tulnud vähemalt paarsada inimest. Samas mäletab Närep aga ka selliseid kliente, kes on tellinud saluudi kümne külalise tarvis.

Eks kõik sõltub ürituse eelarvest, ütleb Kalle Tüür, kes on seisukohal, et kui firmal on vahendeid, siis tuleb ilutulestik ühe korraliku peo lisana ainult kasuks.

Hädavajalikuks osaks Tüür aga ilutulestikku õhtuprogrammis ei pea. Ilutulestiku vajalikkus oleneb mitmest tegurist, sealhulgas ka, peo ülesehitusest, selgitab Tüür. "Kui on ülikõva esineja, siis pole ilutulestikku ehk vaja, sest emotsioon on niigi laes. Samas olen ise näiteks olnud peol, kus peo lõpul mõtlesin, et oleks siis vähemalt ilutulestikki olnud," kommenteerib Kalle Tüür.

Väiksema kategooria saluudi saab korraldada ka omal käel. Kõige lihtsam ja tagasihoidlikum variant on varuda paar raketiseeriat, milliseid müüakse jaekaubanduses, näiteks aastavahetuse eel. Nn keskmised kastid, hinnaga paar kuni kuus tuhat krooni, saab osta laost allkirja vastu, et isik, kes kauba realiseerimise eest vastutab, on vähemalt 21 aastat vana ja arvestab ohutusnõudeid.

Professionaalse ilutulestikupakkuja teenuste hind algab Närepi andmeil umbes 10 000 kroonist, siseilutulestiku puhul alates viiest tuhandest. Hinna sisse kuuluvad kohaletulek, luba, materjal ja teostus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing