Mihkel Oviir: riigifirmad ei paista läbi

Kaisa Tahlfeld 17. oktoober 2007, 00:00

Riigikontrolli arvates peaks igas äriühingus olema kindlaks määratud riigi osalemise strateegilised eesmärgid, mis peaksid kajastuma riigi arengukavades. Praegustes arengukavades need eesmärgid kas puuduvad või on määratud juhuslikult üksikute tegevuste või valdkondade kaupa, selgus aruandest.

Ministril on õigus suunata äriühingute nõukogu tegevust ning nõuda nõukogu liikmetelt aru. Seejuures peab minister esitama oma juhtnöörid kirjalikult, et hiljem saaks suunise täitmist kontrollida.

Riigikontrolör Mihkel Oviiri koostatud audit näitas paraku, et ministrid nõukogusid ei suuna. Sama kinnitasid ka intervjuud nõukogu esimeestega. Selle asemel on ministeeriumid omaniku seisukohad edastanud üldjuhul otse juhatusele, mitte ministri kaudu nõukogule.

Ministri tegevus ei saa piirduda ainult nõukogu liikmete nimetamisega, vaid riigi esindajana peaks just minister andma nõukogule selged ja mõõdetavad juhised selle kohta, millised on riigi huvid äriühingus osalemisel või sihtasutuse eesmärkide täitmisel ning kuidas peab nõukogu tegema järelevalvet juhatuse tegevuse üle.

Riigikontroll leiab sarnaselt juunis avaldatuga, et rohkem kui kahel kolmandikul põllumeestest võivad olla ees rasked ajad.

Kuigi miljardilised toetused peegelduvad suurenenud investeeringutes, maakasutuses ja kasvavas lisandväärtuses, näitas riigikontrolli audit, et finantsperioodil 2007-2013 makstavad toetused ei paranda põllumajandustootjate tootlikkust sedavõrd, et nad suudaksid konkureerida teiste Euroopa Liidu põllumeestega.

Ligi 70% praegu tegutsevatest põllumajanduslikest majapidamistest satub eelseisvatel aastatel tõsistesse raskustesse. Kutselistest tootjatest suudaks toetuste vähenemise korral jätkata vaid viiendik, leidis riigikontroll.

Riigikontrolli hinnangul võivad paljud väikese ja keskmise suurusega tootjad sattuda raskustesse juba lähiaastatel.

Kõiki põllumajanduslike majapidamiste suurusrühmi hõlmanud analüüs näitas, et tootjate probleemid leevenduvad toetuste mõjul aastani 2010, seejärel langevad neist enam kui pooled põllumajanduslike majapidamiste konkurentsist välja, enamasti keskmise suurusega ja väiketootjad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing