USA suursaadik kritiseeris Läti võime

Harry Tuul 18. oktoober 2007, 00:00

"Kas Läti jätkab reformide ja seaduse jõu tugevnemise teed, suurendab läbipaistvust ja arendab end kui vaba demokraatlik riik?" küsis Bailey. "Või, olles kaitstud ELis ja NATOs, otsustab Läti, et raske töö on tehtud ja laseb riigil muutuda mänguväljakuks käputäiele indiviidile, kes täidavad enda ja oma sõprade taskuid?"

Bailey märkis katseid panna ametisse kohtunikke, "kes teavad, mida teha", püüdlusi manipuleerida julgeolekuasutuste seadusi eesmärgiga asutusi poliitiliselt mõjutada ja avalikke kampaaniaid õigust tagavate institutsioonide diskrediteerimiseks.

Kalvitise büroo nõudis saatkonnalt selgitusi. Muuseas öeldi, et avaldus võib viia pöördeni riikide suhetes. Saatkonna sõnul tõlgiti sõnavõtt valesti. Suursaadiku sõnavõtust võis välja lugeda vihjet astuda vastu valitsusliidus niite tõmbavate oligarhide, peamiselt Venstpilsi linnapea Aigars Lembergsi ja suurärimehest endise peaministri Andris Ðkele aadressil. Kalvitis teatas, et nende mõju on üle hinnatud, kritiseerides kogu suursaadiku sõnavõttu. "Minu otsuseid ei mõjuta keegi," ütles ta.

Läti välisminister Artis Pabriks teatas siiski, et USA ja Läti vahel on endiselt erilised ja head suhted.

Lätit on tabanud skandaal skandaali järel. Märtsis vahistati Ventspilsi linnapea ja suurärimees Aigars Lembergs. Praegu kangutatakse korruptsioonivastase ameti juhti Aleksei Loskutovit. Mais lõhati pomm, et tappa tolliameti krimiosakonna juht Vladimirs Vaðkevics. Endine julgeolekutöötaja Edgars Gulbis, keda kahtlustatakse Vaðkevicsi auto õhkamises, kukkus või tõugati seletamatult autost välja. Pärast seda teatas peaminister Kalvitis, et riigis tegutseb endistest KGB-laste ja Läti julgeoleku töötajate bande.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:07
Otsi:

Ava täpsem otsing